Eidsdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eidsdalen sett fra et punkt litt sør for Oppskredtunnelen.
Foto: Simo Räsänen

Eidsdal er ei bygd og et dalføre i Fjord kommune i Møre og Romsdal med rundt 400 innbyggere. Eidsdal ligger på sørsiden av Norddalsfjorden.

Denne bygda strekker seg fra Storfjorden opp til Eidsvatnet i retning Geiranger. Veien gjennom dalen er en del av den nasjonale turistveien Geiranger- Trollstigen. Eidsdal er i all hovedsak en jordbruksbygd. De fleste bøndene driver melkeproduksjon innen ku og geit.

Turisme er den andre store næringsveien i Eidsdal, med flere campingplasser, hytte- og romutleie. Videre har det vært stor satsing på hyttebygging de senere år.

Eidsdal har ikke egen kirke, men sogner til Norddal (Dale) kirke. Eidsdal skule ligger sentralt i bygda og henter elever fra bygdene Eidsdal og Norddal.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hesjer ved Eidsvatnet, en gang før 1956.

Eidsdal, i det minste den nedre delen av dalføret, het tidligere Yddal (Ytterdal), navnet Eidsdal kommer av gården Eide og Eidsvatnet som er langt oppe i det som i dag kalles Eidsdalen. Navnet på hele området ble fastsatt til Eidsdal på grunn av ønske om en felles postadresse for området. Strandstedet (tettstedet) kalles fortsatt Ytterdal av lokale, selv om fergestedet (overfarten Eidsdal-Linge) heter Eidsdal. Navnespørsmålet skapte sterk strid omkring 1950.[1] Navnet Ytterdal eller Ytre-Dale har vært brukt i kontrast til Indre-Dale i nabobygda Dalsbygda (også kalt Norddal) litt lenger innover i fjorden.[2]

Man har funnet spor etter vikinger i Eidsdal, blant annet er det funnet redskaper, våpen og andre gjenstander i vikinggraver på Veiberg.

Severdigheter og annen informasjon[rediger | rediger kilde]

De tettest befolkede områdene finner en nede ved fjorden der de to dagligvarebutikkene står. I selve dalen finnes det flere byggefelt, gårdsbruk og skoler (barne- og ungdomsskole). I tillegg til dagligvarer er det én turistbutikk, «TH Ytterdal Souvenirs».

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Det finnes to veier eller måter for å komme seg fra og til Eidsdal. Den ene (og mest brukte) er med ferge. Eidsdal har fergeforbindelse med Linge kai, ved å ta denne reiseruten har en to muligheter for videre reise. En kan reise østover til kommunesenteret Valldal og videre til den berømte Trollstigen og videre til Åndalsnesfylkesvei 63. Eller man kan dra vestover fra Linge i retning Stranda, Ålesund og Molde.

Den andre veien går syd, over fjellet, forbi Eidsvatnet til Geiranger, Stryn og Skjåk. Fra øverst i Eidsdalen går denne veien bratt ned mot Geiranger.

Eidsvatnet i 2016 (foto: Geir J. M. Hval)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stette, Hans (2003): Her er sett sår.... Årbok for Norddal. Norddal mållag.
  2. ^ Tafjord, Leonhard (1955): Norddal bygdebok. Hus og heim, gard og grend. Valldal: Norddal kommune.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]