Ehrenfried Günther Freiherr von Hünefeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ehrenfried Günther Freiherr von Hünefeld
Ehrenfried Günther Freiherr von Hünefeld.jpg
Født1. mai 1892[1][2][3]
Königsberg[4]
Død5. februar 1929[1][2][3] (36 år)
Berlin[5]
Beskjeftigelse Skribent, flyger
Nasjonalitet Tyskland

Ehrenfried Günther Freiherr von Hünefeld (født 1. mai 1892, død 5. februar 1929) var en tysk flyvepioner og initiativtager til den første transatlantiske flygning fa øst til vest.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hünefeld ble født i Königsberg i Østpreussen, nær Preußisch Eylau, hvor han vokste opp. Han var blind på det venstre øye og nærsynet på det høyre og hans barndom var karakterisert ved en rekke alvorlige helseproblem. Han avsluttet skolegang i Berlin og studerte så ved ved Berlins Universitet, hvor han kom i kontakt med tyske flypionerer ved Flugplatz Johannisthal. Ved utbruddet av første verdenskrig meldte han seg til det tyske flyvåpen, men ble vraker på grunn av helse. Han meldte så til tjeneste som motorsyklist og ble såret i september 1914 i Flandern, noe som førte til at hans venstre ben ble kortere enn det høyre.

Som følge av sitt fysiske handicap kunne han ikke vende tilbake til tjenesten og gikk i stedet gjorde inn i utenrikstjenesten . og ble utstasjonert i Sofia, Konstantinopel og som keiserlig visekonsul i Nederlandene. Ved første verdenskrigs slutt ble han ærende i Holland i halvannet år som medarbejder for den tyske kronprins Wilhelm før han vendte tilbake til Tyskland, hvor han ble pressetalsmann for det store tyske rederi Norddeutscher Lloyd i Bremen.

Transatlantisk flygning[rediger | rediger kilde]

Flyet «Bremen» etter å ha krysset Atlanterhavet.

Etter Charles Lindbergh hadde fløyet over Atlanten fra est mot øst i mai 1927 ble ideen om å fly den modsate vei i ét strekk blitt mer og mer populær. Det er mer vanskelig å fly fra øst til vest på grunn av motvind. I 1927 kjøpte Hünefeld to Junkers W 33-fly fra flyprodusenten Junkers i Dessau. Han kalte flyene etter Norddeutscher Lloyds flaggskip SS «Bremen» og SS «Europa». Planene ble støttet av Hugo Junkers og Hermann Köhl, en pilot fra første verdenskrig og sjef for Deutsche Luft Hansas avdeling for nattflygninger.

Etter en rekke testflygninger, hvor det blant annet ble satt rekord for lengste flytider fløy Hünefeld og Köhl til Baldonnel i Irland, hvor de møtte iren James C. Fitzmaurice, som var kommandant i Irish Air Corps. Den 12. april forlot de tre piloter Baldonnel med flyet «Bremen» med kurs mot New York. Etter å ha krysset Atlanterhavet landet de med flyet på Greenly Island på den sørlige kyst av Labradorhalvøya i Canada etter 37 timers flygning. Selv om de ikke hadde nådd det planlagte mål, hadde de som de første krysset Atlanten fra øst mot vest. Ved lov av den 2. mai 1928 utstedt av Kongressen ble Hünefeld og de to co-piloter tildelt den amerikanske medaljen Distinguished Flying Cross.

Jordomflyvning[rediger | rediger kilde]

Senere samme år, den 18. september 1928 fløy von Hünefeld og den svenske pilot Karl Gunnar Lindner fra Berlin i flyet Europa i et forsøk på å fly Jorden rundt. Etter ankomst til Tokyo den 20. oktober ble forsøket på å nå Jorden rundt innstilt på grunn av dårlig vær og Hünefelds dårlige helse.[6]

Hünefeld døde i februar 1929 i Berlin av magekreft og er begravdkirkegården Landeseigener Friedhof Berlin-Steglitz.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
 2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Ehrenfried Günther Hünefeld, hunefeld-ehrenfried-gunther
 3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Ehrenfried Günther Freiherr von Hünefeld, w62d2kjj
 4. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
 5. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014
 6. ^ http://www.wingnet.org/rtw/RTW001S.HTM. 
 7. ^ Gravsted på Find A Grave

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Kohl, Hermann (1928).The Three Musketeers Of The Air. Utgiver=Putnam
 • Walter, Friedrich: (1929). Trutz Tod – Des jungen Hünefeld Werden und Weg. Ernte-Verlag Potsdam.
 • Walter, Friedrich (1930). Ein Leben der Tat.Utgiver:Ernte-Verlag Potsdam
 • Hofbauer, Michael; Leder, Dieter; Schmelzle, Peter (2003). Die Welt der Überflieger – 75 Jahre Nordatllantikflug Ost-West. Utgiver=Deutsche Post AG
 • Hotson, Fred W. :Die Bremen. Utgiver:NARA-Verlag ISBN 3-925671-22-6
 • Blendermann, Karl-August: Atlantikflug D 1167 .Utgiver: Verlag Hauschild. ISBN 3-929902-71-0