Bisettelse
Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, og opplysningene i den kan dermed være vanskelige å verifisere. Kildeløst materiale kan bli fjernet. Helt uten kilder. (10. okt. 2015) |
Bisettelse er i nyere tid det offisielle navnet på seremonien rundt dødsfall hvor familie og venner samles for å markere siste avskjed med avdøde. En bisettelse kan være religiøs og foregå i kirke eller kapell, ledet av en prest. Den kan også være uten en religiøs ramme.
Bisettelse er begrepet som brukes når den døde ikke umiddelbart blir begravet i jord, men kremert (ev. transportert til krematorium). Etter kremasjon blir en urne med asken satt ned i en gravlund eller asken kan bli spredd etter nærmere regler.
Det er grunn til å tro at begrepet bisettelse opprinnelig betyr å sette bi/å sette på vent, med andre ord å plassere kisten på vent i perioden mellom dødsfallet og jordsettingen av kisten. Flere steder i Norge vil man fortsatt bruke begrepet bisettelse om overføringen av kisten fra dødsstedet til begravelsesstedet, noe som ofte skjer noen dager før selve begravelsen.
Se også[rediger | rediger kilde]
|