Johannisthal flyplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johannisthal flyplass
IATA: – ICAO:
Basisdata
PlasseringJohannisthal
BeliggenhetTreptow-Köpenick
Åpnet26. sep. 1909
52°26′0″N 13°31′0″Ø
Kart
Johannisthal flyplass
52°26′00″N 13°31′00″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer
Flyplassen i 2006
Flyplassenes beliggenhet i Berlin

Johannisthal flyplass (tysk: Flugplatz Johannisthal, opprinnelig Motorflugplatz Johannisthal-Adlershof) er en tidligere flyplass i Johannisthal i Berlin. Flyplassen ble åpnet 26. september 1909[1] som den første for motorfly i Tyskland.[2] Det opprinnelige navnet skyldtes plasseringen på grensen mellom de to nåværende ortsteilene Johannisthal og Adlershof i den nåværende bydelen Treptow-Köpenick.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den tyske generalstaben ønsket ikke motorfly til Tempelhof ekserserplass hvor det allerede var etablert en lufthavn for luftskip. I stedet ble det ryddet et skogområde på ca to kvadratkilometer for en flyplass på grensen mellom områdene Adlershof og Johannisthal. Her ble det også bygget hangarer for luftskip. Johannisthal var den første flyplass for motorflyplass i Tyskland og den andre i verden. Fire uker tidligere var det åpnet en flyplass i Bétheny, Frankrike.[2] I området rundt flyplassen ble det etablert en rekke industribedrifter knyttet til luftfarten og dessuten flyskoler. Blant disse var Rumpler Luftfahrzeugbau, Fokker Aeroplanbau, Albatros-Werke og Flugmaschine Wright.

Zeppelineren LZ 18 styrtet 17. oktober 1913 like etter avgang fra Johannisthal flyplass. Luftskipet hadde nådd ikke mer enn 200 meters høyde da en stor stikkflamme skjøt ut fra bakparten. Skipet begynte å brenne og styret til jorden. Samtlige 28 besetningsmedlemmer omkom.

Den tyske sivile luftpostens historie startet 5. februar 1919 med to flyvninger om dagen fra Johannisthal flyplass til nasjonalforsamlingen i Weimar.

Anlegget i Johannisthal omfattet en overbygd tribune for 2 300 mennesker og ytterligere tribuner for 1 750 tilskuere og billettintektene bidro til finansieringen av flyplassen. Et stort problem i denne forbindelse var imidlertid at tilskuerne klatret over gjerdet for å se på flyene uten å betale. Flyplassens direktør von Tschudi: – Den første tiden bar jeg (...) en Browning i lommen, senere var det nok med en spaserstokk som trussel. Von Tschudi var forøvrig nedslått over at de fleste tilskuerne kom for å se uhell – som ofte fikk en dødelig utgang – og for å skaffe seg en del av det ødelagte flyet som «souvenir».

Piloten Alfred Frey foretok 23. mai 1910 en overflyvning av Berlin, bare 300 meter over byens tak, før han vendte tilbake til Johannisthal og landet der. Flyvningen var en sensasjon og førte til trafikkaos i gatene. Året etter 11. juni 1911 samlet arrangementet Deutschland-Flug ca 600 000 mennesker på flyplassen og omkring denne.[2] Togene var fulle fra Berlin og ut til Johannisthal, folk sto på stigbrettet og satt på jernbanevognenes tak for å komme til flystevnet.

Den sivile lufttrafikken fra Johannisthal ble overtatt av Tempelhof lufthavn da denne ble åpnet i 1923. Under nasjonalsosialismen ble flyplassen i Johannisthal brukt til hemmelig opprusting av Wehrmacht. Etter den andre verdenskrigen ble flyplassen brukt av Sovjets 16. luftarme i ett år, inntil trafikken ble overført til Schönefeld. Fra 1953 var flyplassen i Johannisthal i praksis tatt ut av bruk, og den ble offisielt lukket i 1995 etter en flyoppvisning. Under oppvisningen styrtet et fly og de to pilotene, en av dem den tyske astronauten Reinhard Furrer, døde.

Dagens bruk[rediger | rediger kilde]

På den del av flyplassen som finnes i Adlershof er det opprettet Aerodynamisk parkHumbolt-universitetets område. Et parklandskap kalt Europapark, med vernete områder for bl.a. sanglerken, er også opprettet på deler av den tidligere rullebanen.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ tagesspiegel.de Besøkt 3. juni 2012
  2. ^ a b c Brosjyre utarbeidet av WISTA Arkivert 24. august 2018 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]