Hopp til innhold

Egmont Publishing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Story House Egmont AS er navnet på forlagsvirksomheten i det danske Egmont-konsernet og drives som separate selskaper i de tre skandinaviske landene.

I Danmark utgir Egmont Publishing A/S magasiner, ukeblader og barneblader.[1]

I Sverige er Egmont Publishing AB et av de største medieselskapene.[2] Det har kontor i Solna i Stockholm og Västra Hamnen i Malmö, med ca. 250 medarbeidere.

Egmont Publishing
Egmont Publishings norske hovedkontor i Nydalen i Oslo.
Offisielt navnEgmont Publishing AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer964441332
BransjeForlagsvirksomhet
Etablert1911
MorselskapEgmont
HovedkontorOslo
LandNorge
Nettsted Offisielt nettsted

I Norge er Egmont Publishing AS, tidligere Egmont Hjemmet Mortensen, den største utgiveren av ukeblader og magasiner. Selskapet gir ut over hundre norske merkevarer. Fra 1. april 2014 byttet Egmont Hjemmet Mortensen AS navn til Egmont Publishing AS.[3] I 2022 ble navnet endret til Story House Egmont AS[trenger referanse]

Nina Vesterby er selskapets administrerende direktør siden 2018.[trenger referanse]

Merkevarer

[rediger | rediger kilde]

Story House Egmont AS er utgiver av kjente ukeblader som Familien, Her og Nå, Hjemmet, Kamille, Norsk Ukeblad og Vi Menn. Forlaget gir også ut en rekke månedsmagasiner, som blant annet Det Nye, Foreldre & Barn, Boligdrøm, Villmarksliv, Alt om fiske, Jakt, Bonytt, Lev Landlig og Hytteliv samt bøker og bokklubber. Egmont Publishing står bak nettsteder som Klikk.no og Kvinneguiden. I tillegg eier forlagshuset en rekke større og mindre nettsteder. Forlaget utgir også tegneseriehefter og bøker som Nemi, Donald Duck, Tegnehanne og Lunch, samt barneblader som Julia og Wendy.

Stiftelsen

[rediger | rediger kilde]

Egmont er organisert som en stiftelse og deler ut 93,2 millioner kroner per år til formål som skal gi barn og unge et bedre liv. I Norge støtter Egmont Fonden Norske Kvinners Sanitetsforening, opprettelsen av Stine Sofie Senteret, Sorgsenteret i Bergen, ForandringsFabrikken og Kronprinsparets Fond.[4]

Hjemmet startet som selskap i Norge i 1911.[5] De første årene begrenset virksomheten seg til distribusjon av det danske ukebladet med samme navn, men i 1916 fikk Hjemmet sin norske redaksjon. Bladet regnes som et flaggskip i konsernets portefølje, og er i dag Norges største ukeblad.

I 1941 måtte Hjemmets trykkfarger etter hvert lages av gammel hvalolje, men bladet fikk likevel sin første fargefotoforside, og til jul kom en ny, større skrifttype med navnet Ideal News.[6] «Vet De det?»-spaltens Kolbjørn Fjeld ble løslatt fra Grini.

Norsk Ukeblad ble startet av Ernst G. Mortensen i 1933. I 1943 ble bladet stanset av de tyske sensurinstanser på grunn av en forside med skøyteløpere. Den ene, som minnet om Hitler, prøver å hjelpe en Quisling-lignende guttunge med å holde seg på beina. Flere skøytespor i isen lignet H7-tegn. Denne forsiden kostet tegneren Gunnar Bratlie to år på Grini.[7]

I tiårene etterpå konkurrerte Hjemmet og Norsk Ukeblad om å være mestselgende i Norge. Samtidig startet de to forlagshusene utgivelse av en rekke andre titler og kjøpte opp flere eksisterende blader. Fusjonen mellom de to selskapene etablerer et solid grunnlag for videre vekst. Bladporteføljen er etter hvert betydelig utvidet gjennom oppkjøp og egne lanseringer, og fra midten av 2000-tallet er den digitale virksomheten utviklet til en betydelig aktør.

Fra 1992 var selskapet eid med 50 prosent hver av Egmont og Orkla/Orkla Media. Egmont ble i sin tid startet i en leilighet i Københavns brostenskvarter i 1878 av den unge typografen Egmont Harald Petersen. Egmont Publishing kjøpte i 2008 Orkla Medias eierandel for 950 millioner kroner og ble dermed eneeiere av Hjemmet Mortensen. Fra 1. april 2014 byttet Egmont Hjemmet Mortensen AS navn til Egmont Publishing AS. Egmont Publishing hadde i 2014 en omsetning på vel 1,5 milliarder kroner.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. mars 2018. Besøkt 17. mars 2018. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. mars 2018. Besøkt 17. mars 2018. 
  3. ^ Kunngjøring fra Foretaksregisteret
  4. ^ «Egmont Fonden gir 12,5 millioner til Kronprinsparets Fond for å hjelpe unge i Norge». Mynewsdesk. Besøkt 11. november 2016. 
  5. ^ «Egmonts historie». www.egmontpublishing.no. Arkivert fra originalen 2. desember 2015. Besøkt 14. oktober 2015. 
  6. ^ «Hjemmet - 100 år!» Hjemmet nr 27/2011
  7. ^ https://snl.no/Norsk_Ukeblad

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]