Egmont Publishing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Egmont Hjemmet Mortensen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Egmont Publishing
Org.nummer964 441 332
CVR-nummer83131128
Bransje forlag
MorselskapEgmont
HovedkontorKøbenhavn
Nettsideegmont.com

Egmont Publishing er et dansk forlag eiet av Egmont.

Danmark[rediger | rediger kilde]

I Danmark utgir Egmont Publishing magasiner, ukeblader og barneblader.[1]

Sverige[rediger | rediger kilde]

I Sverige er Egmont Publishing et av de største medieselskapene.[2] Det har kontor i Solna i Stockholm og Västra Hamnen i Malmö, med ca. 250 medarbeidere.

Norge[rediger | rediger kilde]

Egmont Publishings norske hovedkontor i Nydalen i Oslo

I Norge er Egmont Publishing, tidligere Egmont Hjemmet Mortensen, den største utgiveren av ukeblader og magasiner. Selskapet gir ut over hundre norske merkevarer. Fra 1. april 2014 byttet Egmont Hjemmet Mortensen AS navn til Egmont Publishing AS.[3]

Administrerende direktør er Espen Asheim.

Merkevarer[rediger | rediger kilde]

Egmont Publishing er utgiver av kjente ukeblader som Familien, Her og Nå, Hjemmet, Kamille, Norsk Ukeblad og Vi Menn. Forlaget gir også ut en rekke månedsmagasiner, som blant annet Bedre Helse, Det Nye, Foreldre & Barn, Hjemme-PC, Boligdrøm, Villmarksliv og Elle, samt bøker og bokklubber. Egmont Publishing står bak nettsteder som Klikk.no og Kvinneguiden. I tillegg eier forlagshuset en rekke større og mindre nettsteder. Forlaget utgir også tegneseriehefter og bøker som Nemi, Donald Duck, Pondus, Tegnehanne og Lunch, samt barneblader som Julia og Wendy.

Stiftelsen[rediger | rediger kilde]

Egmont er organisert som en stiftelse og deler ut 93,2 millioner kroner per år til formål som skal gi barn og unge et bedre liv. I Norge støtter Egmont Fonden Norske Kvinners Sanitetsforening, opprettelsen av Stine Sofie Senteret, Sorgsenteret i Bergen, ForandringsFabrikken og Kronprinsparets Fond.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Hjemmet starter som selskap i Norge i 1911.[5] De første årene begrenser virksomheten seg til distribusjon av det danske ukebladet med samme navn, men i 1916 får Hjemmet sin norske redaksjon. Bladet regnes som et flaggskip i konsernets portefølje og er i dag Norges største ukeblad. Norsk Ukeblad ble startet av Ernst G. Mortensen i 1933. I 1943 ble bladet stanset av de tyske sensurinstanser, på grunn av en forside som okkupasjonsmakten ikke tolererte. Først etter krigens slutt kom bladet ut på nytt. I tiårene som følger konkurrerer Hjemmet og Norsk Ukeblad om å være mestselgende i Norge. Samtidig starter de to forlagshusene utgivelse av en rekke andre titler og kjøper opp flere eksisterende blader. Fusjonen mellom de to selskapene etablerer et solid grunnlag for videre vekst. Bladporteføljen er etter hvert betydelig utvidet gjennom oppkjøp og egne lanseringer, og fra midten av 2000-tallet er den digitale virksomheten utviklet til å bli en betydelig digital aktør.   Fra 1992 var selskapet eid med 50 prosent hver av Egmont og Orkla/Orkla Media. Egmont ble i sin tid startet i en leilighet i Københavns brostenskvarter i 1878 av den unge typografen Egmont Harald Petersen. Egmont Publishing kjøpte i 2008 Orkla Medias eierandel for 950 millioner kroner og ble dermed eneeiere av Hjemmet Mortensen. Fra 1. april 2014 byttet Egmont Hjemmet Mortensen AS navn til Egmont Publishing AS. Egmont Publishing hadde i 2014 en omsetning på vel 1,5 milliarder kroner.

Direktører[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ Kunngjøring fra Foretaksregisteret
  4. ^ «Egmont Fonden gir 12,5 millioner til Kronprinsparets Fond for å hjelpe unge i Norge». Mynewsdesk. Besøkt 11. november 2016. 
  5. ^ «Egmonts historie». www.egmontpublishing.no. Besøkt 14. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]