Hajarfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hajarfjellene
Hajarfjellene hever seg bak Nakhal fort
Annet navnجبال الحجر (arabisk)
Geografi
LandOmans flagg Oman
De forente arabiske emiraters flagg De forente arabiske emirater
Høyeste punkt
NavnJabal Shams
Høyde2 980−3 075 moh.
Beliggenhet
Hajarfjellene ligger i Oman
Hajarfjellene
Hajarfjellene
Hajarfjellene (Oman)

Hajarfjellene (arabisk:جبال الحجر, Jabal al-Hajar, «Steinfjellene») er et fjellområde i nordøstlige Oman samt i den østlige delen av De forente arabiske emirater. Fjellkjeden er den høyeste i den østlige delen av Den arabiske halvøya. Den skiller Omans lavtliggende kystområder fra det høye ørkenplatået og ligger 50−100 km innenlands fra kysten. Fjellkjeden strekker seg parallelt med Omanbukta fra Musandam-halvøya sørøstover til Ras al-Hadd, og består av flere mindre fjellkjeder som for det meste består av kalkstein. Det høyeste punktet er Jabal Shams, cirka 2 980−3 075 meter over havet (ulike kilder opererer med ulike tall).

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Fjellene begynner å reise seg i nord, hvor de danner Musandam-halvøya. Derfra strekker Nord-Hajarfjellene (Hajjar al-Gharbi) seg sørøstover, parallelt med kysten, og går gradvis dypere innover i landet ettersom man kommer lenger sør. Den sentrale delen av Hajarfjellene er Jabal Akhdar (2 980 moh.), det høyeste og villeste terrenget i landet. Jabal Akhdar (og den mindre fjellkjeden Jabal Nakhl) grenser i øst til Samaildalen (som fører nordøstover til Muskat)). Øst for Samail finnes de østlige Hajarfjellene (Hajar ash-Sharqi), som fører østover (mye nærmere kysten) til fiskeribyen Sur, som nesten er det østligste punktet i Oman. Hajarfjellene strekker seg i alt 500 km.

De lave kystområdene nord og øst for Jabal Hajjar blir kalt Al-Batina («magen») og terrenget lenger inn i landet er Ad Dhairah («ryggen»).

Fjellene er en viktig økoregion og det eneste habitatet i det østlige Arabia som ligger over 2 000 meter over havet. Klimaet er kjølig og vått fra desember til mars, med sporadisk nedbør mellom april og september.

Flora[rediger | rediger kilde]

Fjellene har et rikt planteliv sammenlignet med resten av Arabia-halvøya og er hjem til en rekke endemiske arter. Vegetasjonen endrer seg med høyden. I de lavere høydene er fjellene dekket av buskskog som blir tettere og deretter blir en skog med oliventrær og fikentrær mellom 1 100 og 2 500 meter over havet. Høyere opp finnes det fortsatt einerskog. Frukttrær slik som granatepler og aprikos vokser i de kjøligere dalene og i knausete terreng med lite vegetasjon. Floraen viser seg å være ganske lik den man finner i nærliggende fjellområder i Iran, samt områdene langs Rødehavet i Afrikas horn. For eksempel vokser treet Ceratonia oreothauma her og også i Somalia.

Fauna[rediger | rediger kilde]

I Hajarfjellene finnes en rekke fuglearter, slik som åtselgribb og øregribb (Torgos tracheliotus). Blant pattedyr kan nevnes arabisk gasell (Gazelle gazella) og arabisk tahr (Arabitragus jayakari), som er endemisk til Hajarfjellene. Blant andre endemiske arter kan nevnes en rekke gekkoer og øgler: Asaccus montanus, Asaccus platyrhynchus og en underart av Pristurus gasperetti gallagheri finnes bare i Oman mens Asaccus caudivolvulus, Asaccus gallagheri, Pristurus celirrimus, Lacerta jayakari og Lacerta cyanura finnes bare i Hajarfjellene. Ifølge det omanske miljøverndepartementet finnes den utrydningstruede arabiske leoparden fortsatt på Musandam-halvøya.

Permanente forekomster av ferskvann er sjeldne, men det finnes fem arter av ferskvannsfisker: tannkarpen Aphanius dispar, kutlingen Awaous aeneofuscus og tre arter i karpefamilien, Cyprinion microphthalmum, Garra barreimiae og Garria longipinnis. Karpefiskene har sine nærmeste slektninger i Iran på den andre siden av Hormuzstredet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]