Iste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Iste er nedkjølt te, gjerne tilsatt isbiter, sitronsaft eller limejuice og litt sukker.

Denne drikken var populær som tørstedrikk for sjøfolk som seilte i varme farvann. Teen ga stimulans, sukkeret inneholdt energi og sitrussaften inneholdt C-vitamin. Den er lett å lage selv.

Alle slags teer kan brukes som råvare for iste, det er et spørsmål om smakspreferanser.

I tillegg til «ekte vare», hjemmelaget iste brygget og kjølt på ordinær måte, er fabrikkprodusert iste også blitt et viktig produkt i dagligvare-, servicehandel og kiosker - etter hvert også i Norge. Drikkeklar iste selger både i flasker og pappkartonger. Iste markedsføres også i pulverform pakket i poser, som røres ut i kaldt vann.

Iste av frukt og bær[rediger | rediger kilde]

På samme måte som varme drikker med uttrekk av frukter og bær feilaktig kalles te (jordbærte/sitronte) kalles de tilsvarende kalde drikkene iste. Populære smaker for denne type iste er i tillegg til de nevnte: Fersken, bringebær, mango og lime.

I tillegg til merker som Lipton og Snapples (Dr Pepper) har også TINE drikkeklar iste på markedet i Norge, både med te- og fruktsmaker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Iskaffe

drikkestubbDenne drikkerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.