Iste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iste med isbiter og sitron

Iste er nedkjølt te, gjerne tilsatt isbiter, sitronsaft eller limejuice og litt sukker. Drikken skal ha blitt funnet opp i 1904 av den amerikanske kjøpmannen Richard Belchynden.[1]

Denne drikken var populær som tørstedrikk for sjøfolk som seilte i varme farvann. Teen ga stimulans, sukkeret inneholdt energi og sitrussaften inneholdt C-vitamin. Den er lett å lage selv.

Alle slags teer kan brukes som råvare for iste, det er et spørsmål om smakspreferanser.

I tillegg til «ekte vare», hjemmelaget iste brygget og kjølt på ordinær måte, er fabrikkprodusert iste også blitt et viktig produkt i dagligvare-, servicehandel og kiosker - etter hvert også i Norge. Drikkeklar iste selger både i flasker og pappkartonger. Iste markedsføres også i pulverform pakket i poser, som røres ut i kaldt vann.

Iste av frukt og bær[rediger | rediger kilde]

På samme måte som varme drikker med uttrekk av frukter og bær feilaktig kalles te (jordbærte/sitronte) kalles de tilsvarende kalde drikkene iste. Populære smaker for denne type iste er i tillegg til de nevnte: Fersken, bringebær, mango og lime.

I tillegg til merker som Lipton og Snapples (Dr Pepper) har også TINE drikkeklar iste på markedet i Norge, både med te- og fruktsmaker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Iskaffe

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The history of iced tea». TeaSource. 30. april 2018. Arkivert fra originalen 26. november 2020. Besøkt 5. desember 2019.