Hopp til innhold

Kakaotre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kakaotre
Nomenklatur
Theobroma cacao
L., 1753
Populærnavn
kakaotre
Hører til
kakaofamilien,
Malvales,
blomsterplanter
Økologi
Habitat: næringsrik jord, skygge
Utbredelse: opprinnelig fra Sør-Amerika, dyrkes i tropiske strøk, fuktig klima
Theobroma cacao

Kakaotreet er et lite, (fire til åtte meter høyt) eviggrønt tre. Av frøene lages kakao og sjokolade.

Vekst og dyrking[rediger | rediger kilde]

Treets opprinnelige voksested er ved foten av Andesfjellene, i en høyde fra 200-400 moh. nær Amazonas. Den ble senere innført til Mellom-Amerika av mayaene. Den har blitt dyrket av de indianske kulturene gjennom århundrer, og frøene («kakaobønnene») er stadig en viktig ingrediens i det meksikanske kjøkken (sammen med chili og mandel).

Treet krever tropisk klima, men kan plantes overalt i denne sonen der det er regelmessige regnskyll og god jord, altså cirka 20 grader nord og sør for ekvatoren. Det klarer seg best hvis det får lov til å gro under andre trær som kaster skygge. Bladene er ca. 10-40 cm lange og 5-20 cm brede. Det tar 4-5 år før treet bærer frukt. Fruktene er rundt 500 gram tunge, og i rekker i fruktmosen sitter 20-50 kakaobønner. Treet blomstrer hele året og blir bestøvet av mygg. Etter omtrent 30 år avtar treets produktivitet.

Gammel skoleplansje som blant annet viser blomst, grein med blader, frukt, kakaofrø (kakaobønne) på kakaotreet, muggsopp og skadedyr. Bildet viser også kart over daværende verdensproduksjon og afrikansk plantasje med kakaotrær.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]