McDuck-klanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

McDuck-klanen er en fiktiv skotsk klan fra Disney-tegneseriene. Skrue McDuck er medlem av denne klanen.

Klanen er stort sett beskrevet i Carl Barks' og Don Rosas historier. Den hadde tilholdssted på et slott på Rannoch Moor fram til 1675, da klanen ble jaget bort av «hunden fra Wiskerville» (hunden viste seg senere å være et påfunn fra McDuck-klanens rivaler, Wiskerville-klanen). Ca. 200 år senere flyttet Skrue McDucks familie tilbake til slottet.

Familietre

Medlemmer av McDuck-klanen[rediger | rediger kilde]

Grev McSkrammel[rediger | rediger kilde]

Grev McSkrammel (880–946) er et medlem av klanen som falt i slag mot sakserne etter at hans soldater deserterte på grunn av for lav betaling. De fikk heller ikke piler til armbrøstene sine, da dette ble for dyrt.

Grev McSkrammel ble for første gang nevnt i Carl Barks' historie Det gamle slottets hemmelighet, for første gang utgitt i Donald Duck One Shot nr. 189 i 1948.

Hertug Kvakkesen McDuck[rediger | rediger kilde]

Hertug Kvakkesen McDuck (1010–1057) er kjent for å ha fått en gullskatt av kong Macbeth i 1057 som takk for hjelpen under borgerkrigen. Han døde da han murte både seg selv og skatten inne i veggen ved et uhell på McDuck-slottet. Hertug Kvakkesen McDuck ble en legende blant senere medlemmer av klanen, som påstod at spøkelset hans beskyttet skatten og slottet.

Hertug Kvakkesen McDuck ble for første gang nevnt i Carl Barks' historie Det gamle slottets hemmelighet, for første gang utgitt i Donald Duck One Shot nr. 189 i 1948. I den historien fryktet karakterene hans angivelige gjenferd, som imidlertid viste seg å være svindel. Imidlertid opptrer Kvakkesens virkelige gjenferd i flere kapitler av Don Rosas "biografi" Skrues liv (skjønt Skrue aldri innser at han står overfor et spøkelse), og der er Kvakkesen positivt fremstilt: hans ånd vokter McDuck-borgen og griper inn for å rådgi og hjelpe Skrue. Kvakkesen ønsker også Skrues far, Fergus McDuck, velkommen til det hinsidige når Fergus dør i 1902.

Grev Buk McJern den tyngre[rediger | rediger kilde]

Grev Buk McJern den tyngre (1110–1175) er kjent for å ha murt McDuck-slottets fangekjeller i år 1150. Han ble for første gang nevnt i Carl Barks' historie Det gamle slottets hemmelighet, for første gang utgitt i Donald Duck One Shot nr. 189 i 1948.

Grev Buk McJern[rediger | rediger kilde]

Grev Buk McJern (1159–1205) var kjent som en slukhals, og han døde da han spiste seg ihjel etter å ha plyndret kongens spiskammer. Grev Buk McJern ble for første gang nevnt i Carl Barks' historie Det gamle slottets hemmelighet, for første gang utgitt i Donald Duck One Shot nr. 189 i 1948.

Hertug McGorien McDuck[rediger | rediger kilde]

Hertug McGorien McDuck (1190–1260) er kjent for å ha lagt ned fangehullet i 1220 fordi det ble for dyrt å drive. Han ble for første gang nevnt i Carl Barks' historie Det gamle slottets hemmelighet, for første gang utgitt i Donald Duck One Shot nr. 189 i 1948.

Hannibal McDuck[rediger | rediger kilde]

Hannibal McDuck (1530–1564) var styrmann og pirat om bord på «Falken», sammen med Sortebill Duck.

Han ble skapt av Carl Barks, og opptrådte i historien Tilbake til fortiden, som for første gang ble utgitt i Uncle $crooge nr. 16 i 1956.

Kaptein Skrue[rediger | rediger kilde]

Kaptein Skrue (1710–1776) skapte seg en formue som kaptein på skipet «Gullgåsen» som gikk til Vestindia. Han mistet alt, med unntak av gulltennene og McDuck-familieuret, da «Gullgåsen» gikk ned i 1753.

Kaptein Skrue ble skapt av Carl Barks, og opptrådte for første gang i historien Onkel Skrue Og Pengene Hans, for første gang utgitt i Uncle $crooge One Shot nr. 495 i 1953.

Dunstus McDuck[rediger | rediger kilde]

Dunstus McDuck var gift med Solveig Stokkand, og far til Fergus, Angus og Jacob McDuck. Han var gruvearbeider i Skottland. Han ble skapt av Don Rosa, og har kun opptrådt i Donald Ducks stamtre, for første gang utgitt i 1993.

MicMac McDuck[rediger | rediger kilde]

MicMac McDuck var Dunstus' bror. Han var en av eierne av det gamle McDuck-uret (muligens første) og etterlot seg en juvel som passet inn i øyet på hjorten bak på uret. Han ble nevnt i Carl Barks' historie Arveklokken, utgitt for første gang i Uncle $crooge nr. 10 i 1955.

Fergus McDuck[rediger | rediger kilde]

Fergus McDuck var gift med Myra McDuck, og far til Skrue, Penny og Lillegull McDuck.

Fergus ble skapt av Carl Barks for hans personlige stamtre, Myra ble også skapt av Carl Barks. Begge opptrådte for første gang i 1992 i Rosas historie Den siste av McDuck-klanen, første del av serien om Skrues liv.

Fergus McDuck ble enkemann mens Skrue var i Klondyke, og hadde etter dette et forhold som resulterte i Skrues halvbror Jubalon.

Angus McDuck[rediger | rediger kilde]

Angus McDuck var elvebåtskipper på Mississippi, og ansatte sin nevø Skrue som matros da Skrue var omtrent 13 år. Senere ble han berømt forfatter av serien Mississippis herre.

Angus McDuck ble oppfunnet av Carl Barks, i den forstand at han var nevnt første gang i historien Det store elvebåtracet, utgitt for første gang i Uncle $crooge nr. 11 i 1955. I den historien ble han imidlertid aldri sett, bare omtalt som en (tydeligvis forlengst død) onkel av Skrue. Angus i egen person opptrådte første gang i andre kapittel av Don Rosas "biografiske" serie Skrues liv, der han var den første som den unge Skrue tok kontakt med etter å ha kommet til Amerika.

Noen norske oversettelser av Det store elvebåtracet har kalt Angus for "David Duck". Han har også hatt tilnavnet Mudderhøl ("Podhole") McDuck.

Jacob McDuck[rediger | rediger kilde]

Jacob McDuck var Skrues onkel og han bodde sammen med familien til Skrue. Han ble nevnt i Carl Barks' historie Jul i Pengelens, utgitt for første gang i Donald Duck One Shot nr. 367 i 1952.

Skrue McDuck[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Skrue McDuck

Skrue McDuck er verdens rikeste and og det siste gjenværende medlem av McDuck-klanen. Han samler store deler av pengene sine i en enorm pengebinge. Han forsøker alltid å være smartere enn de smarte og tøffere enn de tøffe, men å gjøre alt på ærlig vis. Men allikevel gjør han det ikke alltid. Han er også kjent som en gjerrigknark som lar de ansatte jobbe for dårlige lønninger. Skrue drar ofte ut på reiser over hele verden sammen med nevøene sine, Donald, Ole, Dole og Doffen mens andre ganger blir han hjemme i Andeby og forsvarer pengene sine mot skurker for eksempel B-gjengen.

Skrue McDuck ble skapt av Carl Barks, og opptrådte for første gang i historien Jul på Bjørnefjell, utgitt for første gang i Donald Duck One Shot nr. 178 i 1947.

Penny McDuck[rediger | rediger kilde]

Penny McDuck er Skrues søster. Ifølge en teori blant fans er hun gift med Raptus von Rupp, men dette er ikke nevnt i tegneseriene. Hun ble skapt av Carl Barks for hans personlige stamtre, og opptrådte for første gang i 1992 i Don Rosas historie Den siste av McDuck-klanen, første del av serien om Skrues liv. Hun og Skrue ble gjenforent i moderne historie av Don Rosa.

Lillegull McDuck[rediger | rediger kilde]

Lillegull McDuck er gift med Didrik Duck, søster til Skrue McDuck, og mor til Donald Duck og Della Duck. Hun var i likhet med Didrik kjent for å være svært hissig, en egenskap som gikk i arv til Donald.

Lillegull McDuck ble skapt av Carl Barks for hans personlige stamtre, og opptrådte for første gang i 1992 i Don Rosas historie Den siste av McDuck-klanen, første del av serien om Skrues liv.

Det antas at Lillegull ikke lenger lever i "nåtiden", siden den voksne Donald aldri har vært vist sammen med sine foreldre. Don Rosa ønsket å bruke den eldre Lillegull i en "nåtidig" historie, der hun igjen ville bodd sammen med Penny i Skottland, men redaktørene mente at det ble for usannsynlig, siden det aldri før har vært antydet i seriene at Donald har noen levende foreldre.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]