Doggerbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Satellittfoto av Doggerbank (merket med rødt) (NASA)

Koordinater: 54°43′N 2°46′Ø Doggerbank (eng: og tysk: Doggerbank, dansk: Dogger banke), kalles ofte bare Dogger. Navnet kommer fra det gamle nederlandske ordet dogger som er en type fiskebåt.

Doggerbank er en 17 600 km² stor og nesten 300 kilometer lang grunne og fiskebanke som ligger i Nordsjøen, omtrent 100 km øst for Nord-England. Den ligger på kontinentalsokkelen, og deles av Storbritannia, Danmark, Tyskland og Nederland. I forhold til andre fiskeområder ligger Doggerbank sør for Fladengrunn og vest for Tyskebukta.

Banken er en morene som ble til under den siste istiden, og består stort sett av sand. Rundt den er det ca. 40 meter dypt, mens den selv ligger rundt 18 meter under havet. Doggerbank var under siste istid land der det bodde mennesker, og arkeologer har nå begynt å bruke navnet Doggerland om dette landområdet fra forhistorisk tid. En gang streifet mammut og urokse omkring der, og datidens mennesker hadde det vidstrakte landet som viktige ressursområder. Landet inneholdt åser og dalfører, store elver og skoger. Det er også trolig herfra de første innvandrerne til Norge kom.[1]

Forskere ved Imperial college i London presenterte i 2014 teorien om at Doggerland ble utslettet da Storeggaraset, et undersjøisk ras ute i Norskehavet for 8100 år siden, utløste en gigantisk tsunami.[2] I september 2015 annonserte arkeologer ved Universitetet i Bradford at de vil bruke dyphavsteknologi og hente ut DNA fra dyr og planter som befant seg på Doggerland.[3]

Trålere har hentet opp mye torv herfra. Noen ganger følger også gjenstander fra steinalderen med opp.

Den er gyteplass for sild, rødspette og krøkle, og trekker dermed bortsett fra mennesker, ulike fugleslag og hvalsorter til seg. Bunntråling har gjort mye skade i biotopene her. Greenpeace utropte et 85 000 km² stort område til Doggerbankreservatet i 2004.

Tre ganger har sjøslag funnet sted her, det første den 5. august 1781, under den fjerde engelsk-nederlandske krigen. Da var banken åsted for et slag mellom den engelske og Republikken de syv forente Nederlandene. Det andre fant sted under den russisk-japanske krigen da russiske krigsskip åpnet ild mot engelske fiskebåter 21. oktober 1904. De russiske skipene trodde fiskebåtene var japanske torpedobåter. Det siste slaget stod 24. januar 1915, under den første verdenskrig, mellom den tyske og engelske marine.

Storbritannias største jordskjelv noensinne fant sted under Doggerbank i 1931. Skjelvet måte 6,1 på Richters skala. Hyposenteret lå 23 km under banken og ble merket i alle landene rundt Nordsjøen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «På bunnen av Nordsjøen ligger en tapt verden. Nå skal forskerne avsløre dens hemmeligheter». Dagbladet.no. Besøkt 30. november 2015. 
  2. ^ «På bunnen av Nordsjøen ligger en tapt verden. Nå skal forskerne avsløre dens hemmeligheter». Dagbladet. 29. november 2015. 
  3. ^ «British Atlantis: archaeologists begin exploring lost world of Doggerland». Telegraph.co.uk. Besøkt 30. november 2015. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]