Rødspette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rødspette
Rødspette tatt på garn ved Stavern
Rødspette tatt på garn ved Stavern
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pleuronectes platessa
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: rødspette
Hører til: flyndrefamilien,
flyndrefisker,
Percomorpha
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: havbunn
Utbredelse: Europas kyster, med unntak av Middelhavet

Rødspette (Pleuronectes platessa) er en fisk i flyndrefamilien. Den er lett gjenkjennelig på sin brune, glatte overside med de karakteristiske røde «spettene». Den blir normalt ca. 50 cm lang og veier rundt 1 kg, men individer på opptil 1 m med vekt på hele 7 kg er observert. Den kan ligne på sandflyndre, som også har røde flekker, men skiller seg fra denne ved at skinnet er glatt og slimete, mens sandflyndras skinn har større skjell og tynt slimlag, og kjennes ru. På hodet har den 4–7 beinknuter på en rekke fra øyet bak til den fremre delen av sidelinja. Rødspetta lever på sandbunn ned til ca. 250 m dyp langs hele norskekysten. Den lever særlig av børsteormer.


Fiske[rediger | rediger kilde]

Rødspetta er en svært god matfisk som i enkelte land, blant andre Danmark, er meget ettertraktet og viktig økonomisk. Det pågår et stort fiske etter arten i Nordsjøen. Langs norskekysten pågår det lite yrkesfiske etter rødspette, men en god del tas som bifangst, særlig i rekefiske, og av hobbyfiskere. Norgesrekordfisken ble fanget i Dalsfjorden, Bygstad (Sunnfjord). Fisken, som veide 5,2 kg og var 69 cm lang, er den største rødspetta som noen gang er tatt på sportfiskeredskap i Norge.[1]

Hybridisering[rediger | rediger kilde]

Rødspetta kan danne hybrider med skrubbe og sandflyndre.

Fredning[rediger | rediger kilde]

På grunn av overfiske er rødspetta fredet mot alt fiske deler av året i Norge. Fredningstiden starter 1. mars over hele landet. I Sør-Norge varer fredningen til utgangen av mai, lenger nord til utgangen av juni eller like til utgangen av august. Fredningsperiodene sammenfaller grovt sett med artens gytetider.

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.klikk.no/produkthjemmesider/villmarksliv/article628235.ece

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

iktyologistubbDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.