Hopp til innhold

Rødspette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødspette
Rødspette tatt på garn ved Stavern
Nomenklatur
Pleuronectes platessa
Linnaeus, 1758
Populærnavn
rødspette[1]
(gullflyndre, flyndre, kongeflyndre)
Hører til
flyndrefamilien,
flyndrefisker,
Percomorpha
Økologi
Habitat: havbunn
Utbredelse: Europas kyster, med unntak av Middelhavet

Rødspette (Pleuronectes platessa) er en fisk i flyndrefamilien. Den er lett gjenkjennelig på sin brune, glatte overside med de karakteristiske røde «spettene». Den blir normalt ca. 50 cm lang og veier rundt 1 kg, men individer på opptil 1 m med vekt på hele 7 kg er observert. Den kan ligne på sandflyndre, som også har røde flekker, men skiller seg fra denne ved at skinnet er glatt og slimete, mens sandflyndras skinn har større skjell og tynt slimlag, og kjennes ru. På hodet har den 4–7 beinknuter på en rekke fra øyet bak til den fremre delen av sidelinja. Rødspetta lever på sandbunn ned til ca. 250 m dyp langs hele norskekysten. Den lever særlig av flerbørstemarker.

Fiske[rediger | rediger kilde]

Rødspetta er en svært god matfisk som i enkelte land, blant andre Danmark, er meget ettertraktet og viktig økonomisk. Det pågår et stort fiske etter arten i Nordsjøen. Langs norskekysten pågår det lite yrkesfiske etter rødspette, men en god del tas som bifangst, særlig i rekefiske, og av hobbyfiskere. Norgesrekordfisken ble fanget i Dalsfjorden, Bygstad (Sunnfjord). Fisken, som veide 5,2 kg og var 69 cm lang, er den største rødspetta som noen gang er tatt på sportfiskeredskap i Norge.[2]

Hybridisering[rediger | rediger kilde]

Rødspetta kan danne hybrider med skrubbe og sandflyndre.

Bestand[rediger | rediger kilde]

Bestanden av rødspette har tatt seg opp igjen og regnes nå som meget god. I 2008 hadde Norge en totalkvote i Nordsjøen på 1105 tonn. I 2016 var den på 8920 tonn.[3]

Rødspette er fredet i deler av landet deler av året (for eksempel Borgenfjorden første seks måneder).[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 4. august 2020. Besøkt 4. august 2020. 
  2. ^ http://www.klikk.no/produkthjemmesider/villmarksliv/article628235.ece
  3. ^ «Forskrift om regulering av fisket etter rødspette i 2016 - Lovdata». lovdata.no. Arkivert fra originalen 22. desember 2016. Besøkt 14. desember 2016. 
  4. ^ «Politi.no - Fritidsfiske og ferdsel på sjøen i Trøndelag». www.politi.no. Arkivert fra originalen 23. september 2013. Besøkt 13. desember 2016. 
  5. ^ «Forskrift om fredningstid for fiske etter rødspette (gullflyndre) i Borgenfjorden, Nord-Trøndelag - Lovdata». lovdata.no. Besøkt 13. desember 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]