Ditlev Luth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ditlev Luth
Født10. mai 1723Rediger på Wikidata
Christiania (Norge)
Død17. juni 1774Rediger på Wikidata (51 år)
Moland (Bratsberg amt)
BeskjeftigelseForkynner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Ditlev Luth (født 10. mai 1723 i Christiania, død 17. juni 1774 i Moland) var en norsk prest som virket i Telemark og Agder. Han omtales som antikvar og forfatter av en beskrivelse over Øvre Telemark, men ingen skrifter av ham er bevart.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av branndirektør Johannes Luth og Margrethe Walter. Etter å ha gått ut av Christiania skole studerte han teologi, men på grunn av pengemangel måtte han i flere år være huslærer, slik at han ble forsinket i studiene. Han fikk attestas i 1750, og ble året etter utnevnt til personalkapellan i Hjartdal i Telemark. I 1766 ble han residerende kapellan i Valle i Audnedal, og i 1769 den første sognepresten i det nyopprettede prestekallet Moland i Telemark.

Hans Jacob Wille omtaler i sine skrifter om Telemark Luth som en av Norges største antikvarer, men det er ikke bevart noen spor etter en slik virksomhet. Wille nevner en beskrivelse over Øvre Telemark som Luth skulle ha skrevet rundt 1760, men denne var forsvunnet allerede ved Willes besøk i Moland i 1786.

Luth hadde en rekke fettere i Hjartdal hvor han var kapellan, de såkalte «Lars-Linds-sønnene», som er beskrivet i M. B. Landstads sagn. Ifølge tradisjonen skal han ha gitt sitt søskenbarn Ditlev Larsen absolusjon for et begått drap. Ifølge et annet sagn skal han ha gitt absolusjon til en drept fredløs mann, slik at mannens gjenferd kunne finne ro i graven.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]