Valle sokn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Valle» har også andre betydninger.
Valle kirke med Dronninghaugen til venstre og prestegården helt til høyre.

Valle er et sokn i tidligere Sør-Audnedal prestegjeld, Mandal prosti i Agder og Telemark bispedømme. Fra 1837 til 1843 var Valle en del av Audnedal formannskapsdistrikt. I 1844 dannet Valle og Spangereid sammen Sør-Audnedal kommune. Valle sokn var selvstendig kommune fra 1897 til 1964. Kommunen hadde navnet Sør-Audnedal (Audnedal ble opprinnelig skrevet Undal). I dag er Valle del av Lindesnes kommune.

Det forekommer hyppig navneforvekslinger mellom Valle sokn i Audnedal i Vest-Agder og Valle sokn i Setesdal i Aust-Agder.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Peder Claussøn Friis (15451614) var sogneprest i Valle fra 1566 til sin død. Han er kjent for sin interesse for geografi og historie. Han skrev boken «Norriges oc Omliggende Øers sandfærdige Besschriffuelse». Denne ble utgitt først etter hans død – i 1632. Han var den første som oversatte Snorres kongesaga til norsk: «Norske kongers Chronica». Den ble utgitt i 1633.

Det er reist en statue av Peder Claussøn Friis ved Valle prestegård. Den er laget av Gustav Vigeland (18691943) som hadde sine ungdomsår på gården Mjunebrokka på Vigeland i Valle (nå Lindesnes) kommune.