Antikvar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ole Worm var oldtidsforsker og utgav i 1643 Monumenta danica, en samling bilder av runesteiner og runeinnskrifter. Hans kuriositetskabinett, Museum Wormianum (1655) besto bl.a. av antikvariske gjenstander. Samlingen danner idag grunnstammen til flere, store spesialmuseum i Danmark.

Antikvar er et ord som har hatt forskkellige betydninger i historien. Romerne brukte i antikken betegnelsen antiquarius om dem som brukte foreldete uttrykk (arkaismer), i middelalderen ble det brukt om dem som kopierte gamle manuskripter, mens det fra renessansen ble brukt om en lærd, som beskjeftiget seg med antikviteter eller fornminner, spesielt gamle kunstverk. På dette tidspunkt var det heller ikke noe skille mellom historikere og arkeologer, så det fungerte også som en betegnelse for en bestemt slags historikere.

I dag anvendes antikvar om en person som studerer eldre tiders materielle kultur. Stillingsbetegnelsen brukes i våre dager i forbindelser som byantikvar og riksantikvar. Antikvar eller bygningsantikvar kalles også vitenskapelig ansatte hos fylkeskonservatoren eller byantikvaren. Disse er rådgivere i spørsmål som gjelder bevaring av antikvarisk verdifulle bygninger, anlegg og bygningsmiljøer. Byantikvar finnes i dag i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Kristiansand, Sandnes og Stavanger.

Innehaver av et antikvariat kan også omtales som antikvar. Et annet ord i visse sammenhenger kan være oldtidsforsker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]