Die PARTEI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Die Partei)
Jump to navigation Jump to search
Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative
Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative
LandTyskland
Grunnlagt2. august 2004
LederMartin Sonneborn
Ungdomsorg.Hintnerjugend
HovedkontorMauerstraße 23 10117 Berlin
NettstedNettsted

Die PARTEI (tysk: Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative) er et parodisk-satirisk parti i Tyskland, stiftet 2004 av redaktøren av satiremagasinet Titanic.

Partiet har deltatt i ett valg til Forbundsdagen og flere landdags- og kommunalvalg. Det beste resultatet hittil ble oppnådd ved delstatsvalget i Berlin 2011, hvor det oppnådde 0,9 prosent av andrestemmen (partivalgstemmen). Partiet har også hatt oppslutning både om førstestemmen (personvalgstemmen) og andrestemmen i deler av Hamburg og Berlin, men har hittil ikke lykkes med å få noen mandater. Partiet fikk ikke tillatelse til å delta i valget til Forbundsdagen i 2009. Imidlertid deltok det under landdagsvalgene i Nordrhein-Westfalen (2010), Hamburg, Baden-Württemberg, Mecklenburg-Vorpommern og Berlin (2011).

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet PARTEI (partiet) dannes av den første bokstaven i hvert ord av partiets lange betegnelse: Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative (Partiet for arbeid, rettsstat, dyrebeskyttelse, elitens understøttelse og grunnleggende demokratisk initiativ) og er således både et akronym og et apronym (akronym som innebærer et allerede eksisterende ord).

Program[rediger | rediger kilde]

Partiets leder Martin Sonnenborn

Partiprogrammet gjelder uendret siden stiftelsen i august 2004. Det er ifølge stifteren Sonnenborn utledet av programmet til Bündnis 90/Die Grünen. I tillegg finnes fremfor alt regionale ideer og krav som utveksles mellom medlemmene og brukes i valgkamp, men som ikke nødvendigvis er i samsvar med programmet. Ifølge Sonnenborn dreier det seg om en bevisst populisme for å vinne velgere. Han har blant annet uttalt at

Sitati politikken sier man det som tiltrekker stemmer og det vil vi også gjøre. Jeg finner det bedre om vi får stemmene enn et hvilket som helst høyreradikalt parti.Sitat

PARTIET er beredt til å gå i koalisjon for å oppnå flertall, bortsett fra med FDP:

SitatVi er ikke et lettsindig parti, slik som FDPSitat

Hintnerjugend[rediger | rediger kilde]

Under mottoet «Vi trenger en barne- og ungdomsbevegelse, fordi en barne- og ungdomsbevegelse er noe vi behøver» ble det 5. juni 2005 grunnlagt ungdomspartiet Hintner-Jugend, oppkalt etter generalsekretær Thomas Hintner. Den offisielle hilsen til Hintnerjugend er «Hi Hintner».

Ungdomspartiets hilsen henspiller således på ungdomsbevegelsen til NSDAP, Hitlerjugend, såvel som på partiets hilsen, den såkalte Hitlerhilsen. Bekledningen til Hintner-Jugend er blå skjorte, grå bukser og rødt halstørkle, slik som den til Freie Deutsche Jugend, ungdomsorganisasjonen i DDR.

Representanter[rediger | rediger kilde]

PARTIET har pr 2012 ikke ved valg vunnet noen plass i en folkevalgt forsamling. Manuel Lindlar som opprinnelig var valgt inn til kommunestyret i Leverkusen for die Linke, kunngjorde imidlertid 17. mai 2011 sin overgang til PARTIET. Han er den eneste representant for PARTIET i et demokratisk organ i Tyskland.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

PARTIET mottar ingen offentlig støtte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]