Dicronocephalus bowringi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dicronocephalus bowringi
Nomenklatur
Dicronocephalus bowringi
(Pascoe, 1863)
Synonymi
Dicranocephalus bowringi
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieGullbasser
SlektDicronocephalus
Økologi
Utbredelse: Sørøst-Asia

Dicronocephalus bowringi er en bille som hører til gruppen gullbasser (Cetoniinae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (23-30 millimeter), grågult bestøvet gullbasse, bunnfargen er svart, men dette er vanligvis bare synlig i et par smale lengdestriper på pronotum (når ikke til bakkanten), på scutellum og et par flekker på dekkvingene. Kroppen er tett dekket med matt bestøvning. På hodet har hannene to nokså lange, krumme, forgrenede horn som ligner mye på et hjortegevir. Pronotum er ovalt (avrundede bakhjørner) med to blanke, svarte lengdestriper. Dekkvingene har en krum, svart strek på "skuldrene". Beina, særlig forbeina, er lange. På beina er lårene og leggene på forbeina svarte, de øvrige leddene rødlige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i jorda. Hunnen samler friske blader, som hun ruller sammen, legger et egg på og begraver. Hannenes forlengede forbein og horn tyder på at de kjemper om hunnene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Kina (Sichuan).

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Navnet har vanligvis vært stavet Dicranocephalus, men dette navnet er opptatt av tegeslekten Dicranocephalus Hahn, 1826 (Coreidae). Arten blir ofte plassert som en underart av Dicronocephalus wallichi.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Pascoe E.P. (1863) On certain additions to the genus Dicranocephalus and Notices of new or little-known Genera and Species of Coleoptera. The Journal of Entomology, descriptive and geographical. London 7:1-34

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]