Dheepan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dheepan
Generell informasjon
GenreDramafilm,[1] kriminalfilm
Utgivelsesår2015
NasjonalitetFrankrike
Lengde109 min.
SpråkEngelsk, tamilsk, fransk
Bak kamera
RegiJacques Audiard[2][1][3][4][5][6][7]
ManusJacques Audiard,[2] Thomas Bidegain,[2] Noé Debré
Produsent(er)Pascal Caucheteux[2]
MusikkNicolas Jaar[2]
SjeffotografÉponine Momenceau
KlippJuliette Welfling[2]
Foran kamera
MedvirkendeVincent Rottiers,[8] Marc Zinga,[8] Antonythasan Jesuthasan,[8] Faouzi Bensaïdi,[8] Joséphine de Meaux,[8] Aymen Saïdi[8]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapWhy Not Productions, Q27962009, France 2 Cinéma
DistributørBiM Distribuzione, Cirko Film (Ungarn),[9][10] Netflix, Hulu
Premiere(r)2015, 10. desember 2015 (Tyskland),[2][11] 29. oktober 2015 (Ungarn),[9] 22. oktober 2015 (Ungarn)[10]
Utmerkelser Gullpalmen (2015)[12]Rediger på Wikidata
Eksterne lenker

Dheepan er en fransk film fra 2015 regissert av Jacques Audiard, med manus av Audiard, Thomas Bidegain og Noé Debré. Filmen handler om tre tamilske flyktninger som kommer til Frankrike. Den vant Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes i 2015.[13]

Handling[rediger | rediger kilde]

Sivadhasan er medlem av Tamiltigrene, under de siste dagene av Borgerkrigen på Sri Lanka. Etter at den væpnede konflikten er løst, taper siden hans og Sivadhasan blir tvunget til å flytte til en flyktning-leir. Der bestemmer han seg for å reise til Frankrike, i håp om å få en ny mulighet i livet. For å sikre politisk asyl finner han imidlertid på en overbevisende dekkhistorie. Han får tak i passet til en død mann, Dheepan Natarajan, og blir kjent med folk han knapt kjenner - som skal utgi seg for å være familien hans.

Sammen med hans antatte kone, Yalini og hans antatte 9 år gamle datter, Illayaal, reiser de med skip på vei til Paris. Ved ankomst får han snart en fast jobb som vaktmester og begynner å bygge et nytt liv i et et bolig-prosjekt ved navn Le Pré. Men han ender snart opp i et annet område kontrollert av narkotika-selgere. Området viser seg å være en annen konfliktsone for ham. Skyting mellom rivaliserende kriminelle gjenger skremmer Yalini og Illayaal, samtidig som de forsøker å passe inn i de ny rollene deres som mor og datter.

Yalini blir presset til å akseptere en jobb som en sykepleier, hos faren til en av de lokale narkotika-selgerne. Sivadhasan blir etter hvert dratt inn i denne konflikten, og han ødelegger på egenhånd en hel gjeng med bare en pistol, en machete og en skrutrekker. Senere forsøker de å immigrere til England, i håp om å finne ordentlig fred.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Vintersøvn
Gullpalmen
(2015)
Neste mottaker:
Jeg, Daniel Blake