Partito Nazionale Fascista

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
PNFs partilogo

Partito Nazionale Fascista («Det nasjonale fascistiske partiet», PNF) var et italiensk politisk parti, grunnlagt av Benito Mussolini i Milano i 1919,[1] som den politiske overbygningen for den italienske fascismen, som tidligere hadde vært representert av grupper kjent som fasci di combattimento, «kampgrupper». Disse var en del av venstresiden i italiensk politikk.[1] PNF styrte Italia i 21 år, fra 1922 til 1943, etter totalitære prinsipper.[1] I dag er dette det eneste partiet som er eksplisitt forbudt i den italienske grunnloven, «i alle former». I praksis finnes det likevel flere andre små fascistiske partier i landet, parti som det ikke er på tale å forby.

Historie[rediger | rediger kilde]

Partiet ble grunnlagt i Milano i 1919, og dette markerte omdanning av de paramilitære fasci di combattimento til en mer enhetlig formasjon (disse fasci hadde blitt startet av Mussolini i Milano 23. mars 1919).

PNF var viktig for å gi retning til og popularisere støtte til Mussolinis ideologi. I de første åra, var det grupper innenfor PNF kalt «svartskjorter» som bygde en maktbase gjennom voldelige angrep på sosialister og institusjonene deres i den rurale Po-dalen. Dette bidro til at fascistene fikk støtte fra godseierne.

PNF var hovedinstrumentet i forsøket på statskupp 28. oktober 1922, «Marsjen mot Roma».[1] Sjøl om kuppforsøket ikke førte til en umiddelbar maktovertakelse, førte det til en avtale mellom Mussolini og kong Viktor Emmanuel III som gjorde Mussolini til regjeringssjef i Italia.

Etter en grunnleggende endring av valglovene, vant PNF det høyst kontroversielle valget i april 1924. Lover vedtatt i 1928 gjorde PNF til det eneste lovlige partiet i landet, en situasjon som varte helt til 1943.

Partiet ble oppløst da Mussolini blei arrestert etter kuppet i Det store fascistiske rådet 24. juli 1943. Partiet deretter offisielt forbudt av Pietro Badoglios regjering 27. juli samme år.

Etter at det nasjonalsosialistiske-Tyskland løslot Mussolini gjennom en kidnappingsaksjon ved tyske fallskjermtropper under ledelse av Otto Skorzeny i september, gjenoppsto PNF som Partito Fascista Repubblicano – PFR, Det republikanske fascistiske partiet 13. september, da som eneste lovlige parti i Den italienske sosialrepublikken (Salo-republikken) under tysk beskyttelse i Nord-Italia. PFR forsvant med Salo-republikken da Mussolini ble arrestert og drept av italienske partisaner i april 1945. I 1946 grunnla Mussolinis tilhengere partiet Movimento Sociale Italiano som et nyfascistisk parti.

Referanser[rediger | rediger kilde]