Dere får meg ikke gal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dere får meg ikke gal
orig. Nuts
Generell informasjon
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde116 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMartin Ritt
ProdusentBarbra Streisand
ManusforfatterTom Topor
Darryl Ponicsan
Alvin Sargent
MusikkBarbra Streisand
SjeffotografAndrzej Bartkowiak
KlippSidney Levin
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett25 millioner dollar
Totalomsetning30 950 002 dollar[1]
Prod.selskapBarwood Films
DistributørWarner Bros.
Premiere
  • 20. november 1987 (1987-11-20) (USA)
Eksterne lenker

Dere får meg ikke gal (originaltittel Nuts) er en amerikansk dramafilm fra 1987, regissert av Martin Ritt. Manuset er skrevet av Tom Topor,

Darryl Ponicsan og Alvin Sargent basert på teaterstykket Nuts fra 1979. Barbra Streisand og Richard Dreyfuss spilte hovedrollene, mens både Karl Malden og Robert Webber hadde sine siste filmroller med denne filmen. Det var også Leslie Nielsens siste rolle i en film som ikke var en komedie. Streisand spiller en luksusprostituert som dreper en kunde, og som i den påfølgende rettssaken må kjempe for å overbevise alle om at hun ikke er gal.

Filmen fikk blandet kritikk. Noen mente at Streisand endelig viste fram sin «dramatiske natur», mens andre mente at hun framførte rollen i stedet for å spille den.[2] Streisand ble nominert til to Golden Globes for beste dramafilm og beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm, mens Dreyfuss ble nominert til beste mannlige birolle.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Når den prostituerte Claudia Draper dreper en klient, Allen Green, i selvforsvar, forsøker hennes mor Rose og stefar Arthur å få henne erklært mentalt ustabil av Dr. Herbert Morrison for å unngå en offentlig skandale. Men Claudia vet at dersom foreldrene hennes lykkes, vil hun havne i en psykiatrisk institusjon på ubestemt tid, så hun er fast bestemt på å bevise at hun er tilregnelig nok til å havne i en vanlig rettssak. Foreldrene ansetter en advokat, men han slutter å forsvare henne etter at Claudia overfaller ham. Så det blir utnevnt en offentlig forsvarer Aaron Levinsky til å behandle saken hennes. Claudia liker ikke denne nye advokaten heller, men godtar endelig at han står på hennes side.

Aaron Levinsky begynner å undersøke hennes bakgrunn, i håp om å finne ut hvordan barnet til foreldre fra den øvre middelklassen kunne havne i en sånn situasjon. Hver eneste gang noe nytt fra fortiden han klarer å avdekke, får han ytterligere, urovekkende innsikt i hva som førte Claudia til å begynne som prostituert. I løpet av et kryssforhør avsløres det at hennes stefar Arthur begikk gjentatte seksuelle overgrep mot Claudia da hun var barn. Claudia hevder til hennes eget forsvar at hun ikke var sinnssyk i gjerningsøyeblikket, bare fordi hun ikke passer inn i samfunnets mening av hva en kvinne burde være eller gjøre. Claudia håper å bli regnet som mentalt og psykisk tilregnelig, og forhåpentligvis bli frikjent i en rettssak.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Barbra Streisand.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BoxOfficeMojo.com
  2. ^ Spada 1995, s. 438.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]