Streisand-effekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Streisand Estate.jpg

Streisand-effekten er et internettfenomen, som går ut på at forsøk på å sensurere eller fjerne informasjon i stedet fører til massiv oppmerksomhet rundt denne informasjonen. Fenomenet har navn etter skuespilleren Barbra Streisand, som i 2003 saksøkte kunstfotografen Kenneth Adelman og Pictopia.com for 50 millioner USD fordi Adelman i en dokumentasjon av kystlinjen i California, bestående av 12 000 fotografier, også hadde tatt et luftfoto hvor huset hennes var med. Adelman hevdet at han hadde fotografert kystlinjen for å dokumentere kysterosjon, som del av California Coastal Records Project. Streisands søksmål ble avvist, men saken førte til at bildet av huset hennes ble massivt spredt på internett.

I november 2008 ble skuespiller Gørild Mauseth rammet av denne effekten. Hun gikk til sak mot NRK etter at kulturmagasinet Store studio viste en nakenscene med henne fra filmen Brent av frost. Saken fikk stor mediedekning, og nakenbilder av Mauseth ble spredd på diverse pornografiske nettsteder.

Den tyske politikeren Lutz Heilmann opplevde også noe av det samme da han krevde og fikk det tyske nettstedet til Wikipedia stengt i november 2008 fordi leksikonets informasjon om ham var feilaktig. Saken førte til massiv økning i pengegaver til Wikipedia og etter tre dager trakk han kravet tilbake.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]