Hopp til innhold

Den kaldeisk-katolske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den kaldeisk-katolske kirke
HovedgrenDen romersk-katolske kirke
Grunnlagt1553 (Julian)
GrunnleggerApostelen Tomas
Utgått fraØstens kirke
LederLouis Raphaël I Sako
Ledertittelkaldeisk-katolsk patriark av Babylon
Antall medlemmer616 639 (2018)[1]
LivssynKatolisisme
GeografiHovedsakelig i Irak, men også andre steder i verden.
LandIrak
HovedkontorDen sørgende moder Marias katedral
Nettstedsaint-adday.com

Den kaldeisk-katolske kirke er én av den katolske kirkens 23 særkirker. Kirken følger den kaldeiske ritus og bruker syrisk og arabisk som liturgisk språk, men anerkjenner paven som religiøst overhode. Den kaldeisk-katolske kirke har omtrent 450 000 tilhengere, hovedsakelig i Irak, USA og Australia.

Den kaldeisk-katolske katedral i Ankawa

Særkirkens overhode er den kaldeiske patriark av Babylon, som siden ca. 1950 har sitt sete i Bagdad. Nåværende patriark er Louis Raphael I Sako.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den kaldeisk-katolske kirke stammer fra den assyriske kirke i øst, som tidligere også ble kalt den kaldeiske kirke. På 1400-tallet oppsto det meningsforskjeller, da den assyriske kirken mente at bare slektninger av den daværende katolikos-patriarken Mar Simon IV kunne inneha dette embetet. Misnøyen med dette økte og førte til et brudd i 1552, da en ulærd gutt ble innsatt som katolikos-patriark og godkjent av paven. Den assyriske kirken ble da delt i to rivaliserende kirker med hver sin katolikos-patriark, en i Alqosh (i dagens nordlige Irak) og en pavelig utsendt patriark i Diyarbakir (i det nåværende østlige Tyrkia).

En ny splittelse oppsto i 1662, da en gruppe under patriark Mar Shimun XIII Denha brøt med paven og flyttet kirken til Qochanis i de tyrkiske fjellene, noe som førte til at paven utnevnte en ny patriark i Diyarbakir. I 1804 ble det katolske patriarkatet i Diyarbakir forent med katolikatet i Alqosh, mens de ikke-katolske medlemmene aksepterte katolikos-patriarken i Qochanis som overhode.

Den sistnevnte kirken ble til dagens assyriske kirke i øst, mens den katoliske grenen nå kalles den kaldeisk-katolske kirke. Dens fulle fellesskapet med Roma ble gjenopprettet i 1830, da pave Pius VIII anerkjente patriarkens verdighet med tittelen patriark av Babylon.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Anslaget over antall medlemmer varierer fra en halv til én million. Kirken har 18 biskoper og rundt 150 prester. Rundt halvparten av prestene virker i Irak, og rundt 20 prester betjener de rundt 140 000 medlemmene i USA. Rundt 120 000 medlemmer bor i Frankrike, hvorav halvparten i Stor-Paris. Den første kaldeisk-katolske kirken i Frankrike ble vigslet i Paris’ forstad Sarcelles i 2004.

Kirken har omkring 240 000 registrerte medlemmer i Irak og har ellers medlemmer i USA, Australia, Syria, Jordan, Libanon, Iran, Tyrkia, Egypt, Israel, Frankrike og Georgia. En stor del av kirken har flyttet til Michigan, USA. Både der og i California finnes det sju menigheter.

Et kjent menighetsmedlem var Saddam Husseins utenriksminister Tariq Aziz.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Oslo feires det messe etter kaldeisk ritus rundt hver tredje måned, arrangert av St. Joseph kirkeforening for kaldeere i Norge. Ettersom kaldereene i Norge ikke har noen egen hierark, er de latinske biskoper for Oslo katolske bispedømme og i Trondheim og Tromsø deres biskoper, og de skal etterstrebe å støtte dem i deres kirkelige liv slik at det kan utfolde seg best mulig etter egen skikk og lov.

Den kaldeiske ritus skiller seg ikke så veldig fra den latinske ritus som er vanlig i Norge, bortsett fra at messen holdes på arameisk. Videre gis konfirmasjonens sakrament allerede ved dåpen. I Norge er kirken organisert gjennomo St. Joseph forening for Kaldeere i Norge og omfatter rundt 100 familier.[2]

Struktur[rediger | rediger kilde]

Den kaldeinsk-katolske kirke er organisert i 21 eparkier (bispedømmer), hvorav ni er erkeeparkier (kursivert i listen; kirkeprovinser og metropolitanbispedømmer er fremhevet i fet). I tillegg kommer to vikariater (mindre skrifttype i listen).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]