Den alpine fjellkjedefolding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den alpine fjellkjedefolding er en folding (orogenese) som fant sted i tertiær for om lag 60-80 millioner år siden, og som blant annet skapte fjellkjeden Alpene, ved siden av en rekke andre fjellkjeder som ligger i en bue nord for Afrika, Arabia og India.

Den vestlige delen av den alpine fjellkjedefolding

Disse fjellene omfatter (fra vest til øst) Atlasfjellene, Riffjellene, Cordilleras Béticas, Pyreneene, Alpene, Appenninene, Karpatene, De dinariske alper, Pindos, Balkanfjellene, Taurusfjellene, De pontiske fjell, Kaukasus, Alborz, Zagros, Kopet Dag, Hajarfjellene, Hindu Kush, Pamir, Karakorum og Himalaya. Enkelte ganger forekommer andre navn for å beskrive dannelse av separate fjellkjeder: for eksempel karpatisk orogenese for Karpatene, hellenisk orogenese for Hellenidene eller himalayisk orogenese for Himalaya.

Den alpine fjellkjedefoldingen foregikk da kontinentene Afrika og India og den lille kimmerisk plate kolliderte (fra sør) med Eurasia i nord. Motgående bevegelse mellom de tektoniske platene begynte alt tidlig i krittiden, men hovedfasene av fjellkjededannelse begynte i paleocen til eocen og den er ennå ikke helt avsluttet.

Den alpine fjellkjedefoldingen er regnet som en av tre orogeneser som definerer Europas geologi:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]