Cordilleras Béticas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Cordilleras Béticas

Cordilleras Béticas er et fjellsystem sør og øst i Spania. Det kalles også "Sistema Penibético" eller Penibética og består av flere fjellkjeder som går fra det vestlige Andalucía til Murcia og Valencia, i hovedretning fra sørvest til nordøst. Sierra Nevada og Aljibefjella i Andalucía er en del av dette fjellsystemet.

Det finnes flere forskjellige plantesamfunn i Cordilleras Béticas, som krattskog, eikeskog, løvskog og barskog, som varierer med høyden, jordsmonnet og topografien. Fjellkjeden, sammen med Riffjellene i Marokko, som vender mot Cordilleras Béticas på den andre siden av Alboransjøen, er et av de ti områdene rundt Middelhavet med den største biologiske mangfold. Biologer kaller området Betica-Riff-komplekset. Cordilleras Béticas har mange middelhavsplanter, blant annet flere arter fra eldgamle laurbærskoger, som dekket mye av middelhavsområdet for millioner av år siden da det var fuktigere her.

Gibraltarklippen blir også regnet som en del av Cordilleras Béticas[1]. De fleste fjellkjedene i systemet er som regel mer kjent for sine individuelle navn. Cordilleras Béticas er en del av en stor fjellkjede, Gibraltar-buen, som følger den marokkanske kysten fra Oujda i øst til Tanger i vest, og krysser Gibraltarstredet og går østover igjen fra Cádiz til Valencia og Balearene.

I nord er Cordilleras Béticas adskilt fra Meseta Central (her Sierra Morena) av bekkenet til Guadalquivir.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Cordilleras Béticas hører geologisk til en større fjellkjede som vanligvis kalles De iberiske fjell som representerer den vestlige kanten av den alpine fjellkjeden. De geodynamiske mekanismene som har dannet fjellsystemet er ennu relativt ukjente.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Cordilleras Béticas er delt inn i følgende fjellkjeder

Referanser[rediger | rediger kilde]