De pontiske fjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

De pontiske fjell er en ca. 1000 km lang fjellkjede i nordlige Anatolia i Tyrkia. Navnet viser til Pontos, det gamle greske navnet på Svartehavets sørkyst. Det offisielle tyrkiske navnet er Kuzey Anadolu Dağları, «de nordanatoliske fjell».

De pontiske fjell nær Trabzon

Fjellkjeden går i retning fra vest til øst parallelt med svartehavskysten fra Marmarahavet og inn i det sørvestlige Georgia. Det høyeste fjellet er Kaçkar Dağı på 3937 m. Fjellene er dannet som en del av den alpine fjellkjedefolding, og langs hele fjellkjeden går den store forkastningen som skiller den anatoliske kontinentalplaten fra den eurasiske. Sterke jordskjelv er vanlige i området. Det er ingen egentlig kystslette, og fjellene stuper for det meste rett ned i havet. Elvene Kızılırmak og Yeşilırmak bryter gjennom fjellkjeden fra sør og har dannet flate deltaområder der de renner ut i Svartehavet.

Fjellene er dekket av store skoger som består av nordmannsedelgran, orientgran, orientbøk, furu og svartfuru. Det er også to små bestander av libanonseder. Andre treslag er eik, lønn, asal, bjørk og einer. Av store pattedyr i området kan nevnes brunbjørn, ulv, gemse, besoargeit, hjort og rådyr. Fugleartene omfatter blant annet munkegribb, lammegribb, gåsegribb, dvergørn og tyrkerspettmeis. I den østlige delen er det noen fuglearter som ellers finnes i Kaukasus og Iran, som kurdistanhøne, kaukasusorrfugl, einerjernspurv og rødpanneirisk.

Kilder[rediger | rediger kilde]