Tilbake til fremtiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tilbake til fremtiden
orig. Back to the Future
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1985
Prod.landUSA
Lengde116 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Zemeckis
ProdusentNeil Canton og Bob Gale
ManusforfatterRobert Zemeckis og Bob Gale
MusikkChris Hayes og Alan Silvestri
Foran kamera
MedvirkendeMichael J. Fox,
Christopher Lloyd,
Lea Thompson,
Crispin Glover,
Thomas F. Wilson
Prod.selskapUniversal
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (it)

Tilbake til fremtiden (engelsk: Back to the Future) er en film fra 1985 regissert av Robert Zemeckis, skrevet av Robert Zemeckis og Bob Gale, og har Michael J. Fox og Christopher Lloyd som hovedrolleinnehavere. Artisten Drew Struzan har laget kunsten i filmens plakater. Etter suksessen med filmen, ble to oppfølgere laget, Tilbake til fremtiden II og Tilbake til fremtiden III, slik at det ble en trilogi. Tilbake til fremtiden ble en kassasuksess i USA og spilte inn 210 millioner dollar. Den 17. desember 2002, ga Universal Home Video ut en DVD-samleboks med alle filmene pluss over 5 timer med bonusmateriale.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

1985[rediger | rediger kilde]

Marty McFly, en 17 år gammel gutt som går på videregående skole, og som liker å skate og spille på el-gitar, blir invitert av vennen sin Dr. Emmet Brown, en eksentrisk lokal vitenskapsmann, for å se på en demonstrasjon av Doktorens nyeste oppfinnelse: en modifisert DeLorean DMC-12 som kan reise i tid. For å dra gjennom tiden, må man nå 140 km/t. Først testes bilen på Doktorens hund, Einstein (som er oppkalt etter Albert Einstein), som blir sendt ett minutt inn i fremtiden. Etter testen kommer det noen Libyske terrorister, som Doktoren stjal plutoniumet man trenger for å reise gjennom tiden fra, ved å love libyerne å bygge dem en bombe, men istedenfor en fungerende bombe, fylte Doktoren den med flipperspilldeler. Libyerne er ute etter hevn og begynner å skyte på Doktoren. Marty greier å stikke av ved å bruke tidsmaskinen.

1955[rediger | rediger kilde]

Det er her Marty uheldigvis ødelegger grunnlaget for foreldrenes ekteskap, noe som får konsekvenser, i og med at det truer Martys egen eksistens. Dette skjer ved at Marty redde George McFly (faren hans) fra å bli truffet av en bil, etter at han faller ned fra at tre hvor han har kikket på en jente som skiftet klær med kikkerten sin. Det som så skjer er at det blir Marty i stedet for George som blir tatt med inn i Lorraines (moren hans) hus, hvor Marty møter morens familie og spiser middag med dem. Han drar så videre for å finne en yngre utgave av Dr. Emmet Brown, som er ganske skeptisk. Alle tror at Marty er medlem av kystvakten pga. hans røde boblevest som ligner på en redningsvest. Doktoren er i denne tidsperioden en ikke fullt så suksessfull vitenskapsmann. Ingen av oppfinnelsene hans virker. Siden det er på denne dagen i 1955 at Doktoren hadde slått hodet sitt og fått en visjon av Flux-kondensatoren, greier Marty å forklare Doktoren hvordan han slo hodet sitt, som igjen fører til at Doktoren skjønner at Marty virkelig er fra fremtiden. Doktoren blir overrasket da Marty tar ham til tidsmaskinen og ser at flux-kondensatoren virkelig fungerer.

Marty har et fotografi av han sammen med broren og søsteren sin. Og Doktoren oppdager at de begynner å forsvinne, først Dave den eldste, så Linda. Marty finner ut at han er strandet i 1955 pga. at han ikke har mer plutonium igjen. Heldigvis har Marty et flygeblad fra 1985 hvor det står en artikkel som gir Doktoren verdifull informasjon.

Med Doktorens hjelp, finner de en måte å sende Marty tilbake til fremtiden på: ved å bruke et lynnedslag som kraftkilde istedenfor plutoniumet. Lynet vil treffe klokketårnet presis 22:04 den følgende lørdagen ifølge flygebladet. De ordner DeLoreanen slik at lynet kommer inn i Flux-kondensatoren, slik at Marty blir sendt tilbake til 1985. Men de har ett problem: moren hans er nå forelsket i ham og kjenner knapt George, noe som vil føre til at Marty aldri blir født. Marty må ordne slik at foreldrene hans møtes og blir forelsket, men han må rekke det før lynet slår ned.

Mens han prøver å få foreldrene sammen med hverandre har han problemer med skolens store bølle, Biff Tannen, som også er ute etter Lorraine. Biff og gjengen hans jager Marty og han låner en sparkesykkel av en liten gutt men river av skaftet slik at det blir ett slags skateboard. Biff og gjengen hans krasjer med en lastebil full av gjødsel. Uheldigvis blir Lorraine bare mer forelsket i ham nå. Marty får George til å spørre Lorraine om å bli med på ”Fortryllelse under havet” dansen, men Lorraine legger ikke merke til George så hun spør Marty.

1955 - «Fortryllelse under havet» dansen[rediger | rediger kilde]

Marty skjønner at den beste måten å få de to sammen igjen på er å få dem til å møtes på dansen og kysse. Marvin Berry og “The Starlighters” spiller musikk. Martys plan er å “ha” sex med Lorraine, slik at George kan komme å redde henne. Men Biff kommer og river opp bildøra, drar ut Marty og ber gjengen sin å ta vekk Marty. De finner en bil og låser ham inne i bagasjerommet. Når George kommer for å redde Lorraine, venter han å finne Marty, men blir overrasket av at det er Biff som er der. George langer ut ett slag som Biff bare ler av. Han tar tak i armen til George og vrir den slik at den nesten brekker. Lorraine prøver å stoppe Biff ved å hoppe på ryggen hans. Mens Lorraine stjeler Biffs oppmerksomhet, bruker George sjansen og slår ham ned med ett slag. Lorraine og George går til dansen der Marty ser dem.

Når foreldrene hans endelig er kommet sammen, er han ikke sikker enda. De må kysse sitt første kyss, men bandets gitarist ble skadet da han hjalp Marty ut av bilen. Marty melder seg frivillig til å spille gitar. Først så spiller de sangen Earth Angel, men noen kommer og dytter vekk George og begynner å danse med Lorraine. Men Mary ser på fotografiet er Dave og Linda vekk, og Marty begynner å bli gjennomsiktig

George dytter vekk gutten og begynner å danse med Lorraine igjen, og de kysser. Marty føler seg kvikk og begynner å spille gitar igjen. Etter at de er ferdig med Earth Angel, spiller de Johnny B. Goode av Chuck Berry. Alle i salen elsker sangen og danser. Marty blir litt hyper og begynner å spille skikkelig hard rock ala Eddie Van Halen, noe som gjør at publikum bare stirrer.

Reisen tilbake til 1985[rediger | rediger kilde]

Marty drar fra dansen etter at han har snakket med foreldrene sine. Doktoren har problemer med å sette opp utstyret til lynnedslaget. Et tre faller over kabelen og den blir slitt i stykker. Doktoren klatrer ned fra klokketårnet og setter sammen kabelen akkurat tidsnok til lynnedslaget. Marty forsvinner til fremtiden. Marty er tilbake i 1985, ti minutter før han dro til 1955 , slik at han har tid til å redde Doktoren fra å bli skutt av de libyske terroristene.

Marty ser at Doktoren fulgte rådet Marty ga ham før han dro til dansen. Doktoren ble likevel skutt, men han hadde på seg en skuddsikker vest og overlevde. Doktoren kjører Marty hjem før han selv drar til fremtiden. På morgenen neste dag våkner Marty og ser at huset er annerledes. De har en finere bil i oppkjørselen, Linda og Dave har bedre jobber, og moren og faren er mye mer sammen. Biff (som nå i stedet for å være sjefen til faren, driver en bilforretning) løper inn med George sin første bok. Toyotaen som Marty beundret fredag ettermiddag er nå hans. Like før slutten av filmen kommer Doktoren tilbake i DeLoreanen, og forteller Marty at noe må bli gjort med deres fremtidige barn. Han tar med seg Marty og Jennifer i bilen. Marty sier at det ikke er en lang nok vei for å komme opp i 140 km/t. Doktoren svarer at dit de skal, trenger de ikke veier. Bilen letter fra bakken og drar til fremtiden.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Popularitet[rediger | rediger kilde]

Trilogien var veldig populær på 80-tallet. Mange kjendiser fikk flere fans på grunn av de var med i filmene for eksempel rockebandet ZZ Top (som var med i den tredje filmen) og Ronald Reagan som siterte filmen i sin tale til kongressen i 1986. Sangen «The Power of Love» av Huey Lewis som var en del av filmmusikken i den første filmen toppet hitlistene. Sangen ble til og med Oscarnominert for beste sang.

TV-serie[rediger | rediger kilde]

De 3 første filmene fikk en TV-serie som var gjensidig basert på dem, se her for mer info.

Videospill[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk flere spill adapsjoner.

1 til Amstrad CPC, Commodore 64, and ZX Spectrum. Et på Nintendo Entertariment System (NES). Pinball spill i 1990.

I nyere tid har det kommet et kalt Back to the Future: The Game (kom i 2010) og filmene er inkkludert som områder i Lego Dimensions.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Marty drar til 1955 på parkeringsplassen til kjøpesenteret «Twin Pines Mall» i 1955 kjører han over ett av de 2 furutrærne. Når han kommer tilbake til 1985 heter kjøpesenteret ”Lone Pine Mall”
  • Atomreaktoren på bilen er bygget på den som var på konseptbilen Ford Nucleon fra 1958.
  • Nåtiden i filmen skal være 26. oktober 1985.
  • Videokameraet Marty bruker i filmen er en JVC GR-C1U.
  • Huey Lewis som lagde to sanger for filmen spiller også en rolle i den: som dommer for Battle of The Bands auditonet Marty er på i begynnelsen.
  • Eric Stoltz skulle egentlig spille Marty McFly. Men produsentene skjønte at Michael J. Fox ville vært ett bedre valg. Og valgte ham.
  • Gitaren som Marty spiller på dansen er en Gibson ES-345. Denne gitaren eksisterte ikke i 1955.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]