Hopp til innhold

Das Boot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Das Boot
Generell informasjon
SjangerKrigsfilm
Utgivelsesår1981
Prod.landVest-Tyskland
LengdeFørste utgave 150 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiWolfgang Petersen
ProdusentGünter Rohrbach
ManusforfatterWolfgang Petersen
MusikkKlaus Doldinger
SjeffotografRainer Klausmann
Foran kamera
MedvirkendeJürgen Prochnow
Herbert Grönemeyer
Prod.selskapBavaria Film
Premiere26 desember 1981 (Norge)
Eksterne lenker

Das Boot er en tysk krigsfilm fra 1981 basert på Lothar-Günther Buchheims roman Ubåten fra 1973. Filmen handler om forholdene for mannskapene på den tyske ubåten U-96 i 1941. Filmen er regissert av Wolfgang Petersen. Buchheims bok baserte seg på hans erfaringer som løytnant og krigskorrespondent i den tyske marine under den andre verdenskrig.

Handling[rediger | rediger kilde]

Werner er krigskorrespondent på den tyske ubåten U-96 i oktober 1941. Neste morgen seiler U-96 ut av havnen i La Rochelle, og Werner får en omvisning i ubåten. Etter hvert som tiden går, observerer han ideologiske forskjeller mellom de nye besetningsmedlemmene og de mangeårige krigsveteranene - spesielt kapteinen, som er forbitret og kynisk over verdenskrigen. Det nye mannskapet, inkludert Werner, blir hånet av resten av det eldre mannskapet - som deler et sterkt brorskap. Etter flere dager med kjedsomhet blir mannskapet begeistret av å få øye på en fiendtlig konvoi. Men de blir snart oppdaget av et britisk skip, og den tyske ubåten blir bombardert. De unnslipper med bare mindre skader.

De neste tre ukene brukes går ut på å holde ut det nådeløse livet i Nord-Atlanteren. Moralen faller etter en rekke ulykker. Rett etter en storm, møter båten en britisk konvoi og skyter raskt ut fire torpedoer og senker to skip. Ubåten pådrar seg store skader, men når til slutt overflaten igjen. Den utslitte besetningen ser frem til å komme hjem til La Rochelle til jul, men skipet blir beordret til Italia, som betyr at de må gjennom Gibraltarsundet - et område sterkt befestet av Royal Navy. De blir plutselig angrepet igjen av britiske jagerfly.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Das Boot kostet 25 millioner D-mark da den var ferdig i 1981, noe som gjorde den til tidenes dyreste tyskproduserte film noensinne.[1] Det er lagt stor vekt på gi en korrekt og realistisk skildring av livet i en ubåt. Wolfgang Petersen brukte en kommandant fra U-96 som konsulent og skuespillerne ble holdt innendørs i de 63 dagene innspillingen varte. Perspektivet i filmen er hovedsakelig det som mannskapet ser, og etterhvert blir toktet en reise inn i en klaustrofobisk galskap. Alle scenene ombord ble filmet i den rekkefølge de vises i filmen (noe som ikke er vanlig når man lager film), slik at også den fysiske påvirkningen på skuespillerne ble realistisk som hår og skjeggvekst og lignende.

Das Boot blir av mange sett på som den beste ubåtfilmen, og blant de beste krigsfilmene som er laget.[2]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Utgangspunktet for filmen var en miniserie på seks episoder som gikk i vesttysk fjernsyn i 1981, som ble klippet sammen til en 150 minutters film. Filmen fikk gode kritikker og ble nominert til seks Oscarpriser i 1982. I 1997 ble Das Boot: The Director's Cut utgitt på DVD. Denne utgaven inneholdt flere scener som viste utviklingen til de forskjellige rollefigurene. Den originale miniserien ble utgitt juni 2004 som Das Boot – The original uncut version.

  • Første utgave – 150 min.
  • Directors Cut – 216 min.
  • TV-serien – 293 min.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

Som det første teater i verden har Det Norske Teater i Oslo fått rettigheten til å dramatisere en oppføring av Das Boot som teaterstykke. Premieren var 27. januar 2012 med Kjetil Bang-Hansen som regissør.[3]

Ny miniserie[rediger | rediger kilde]

I 2018 ble den åtte-episoders-miniserien Das Boot utgitt. Serien er basert på Buchheims bøker Ubåten og Die Festung og er lagt til 1942 – ni måneder etter slutten av filmen Das Boot. Serien følger den franske motstandsbevegelsen i La Rochelle og livet ombord i ubåten U-612.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Peter Kramer (8. oktober 2017). «Das Boot – Probably the Biggest German Blockbuster of All Time» (engelsk). Pure Movies. Besøkt 24. januar 2019. 
  2. ^ Marte Hedenstad, Andreas Hadsel Opsvik, Rune Håkonsen, Birger Vestmo (19. oktober 2013). «Topp 5: Filmer på havet». Filmpolitiet. Besøkt 25. januar 2019. 
  3. ^ IdaLou Larsen (31. januar 2012). «Dypdykk i mannsverdenen». Idalou. Besøkt 24. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]