Das Boot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Das Boot
Generell informasjon
SjangerKrig
Prod.landVest-Tyskland
Utgivelsesår17. september 1981
LengdeFørste utgave 150 min
Directors Cut 216 min
Uncut versjon 293 min min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegissørWolfgang Petersen
ManusforfatterWolfgang Petersen
ProdusentGünter Rohrbach
KomponistKlaus Doldinger
SjeffotografRainer Klausmann
Foran kamera
MedvirkendeJürgen Prochnow
Herbert Grönemeyer
FilmselskapBavaria Film
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Das Boot er en tysk film om forholdene for mannskapene på de tyske ubåten under den andre verdenskrig. Handlingen beskriver et tokt med U-96 og er basert på en roman skrevet av Lothar-Günther Buchheim. Buchheims bok baserte seg på hans erfaringer som løytnant og krigskorrespondent i den tyske marine under andre verdenskrig. Filmen ble starten på regissøren Wolfgang Petersens internasjonale karriere.

Utgangspunktet for filmen var en miniserie på seks episoder som gikk i vesttysk fjernsyn i 1981, som ble klippet sammen til en 150 minutters film. Filmen fikk gode kritikker og ble nominert til seks oscarpriser i 1982. I 1997 kom Das Boot: The Director's Cut som fikk plass til flere av de scenene som viste utviklingen til de forskjellige rollefigurene. I 2003 ble hele miniserien vist på amerikansk fjernsyn. Denne versjonen ble lansert som DVD i juni 2004 – Das Boot – The original uncut version.

Das Boot kostet 25 millioner D-mark da den var ferdig i 1981, noe som gjør den til tidenes dyreste tyskproduserte film. Det er lagt stor vekt på gi en korrekt og realistisk skildring av livet i en ubåt. Wolfgang Petersen brukte en kommandant fra U-96 som konsulent og skuespillerne ble holdt innendørs i de 63 dagene innspillingen varte. Perspektivet i filmen er hovedsakelig det som mannskapet ser, og etterhvert blir toktet en reise inn i en klaustrofobisk galskap. Alle scenene ombord ble filmet i den rekkefølge de vises i filmen (noe som ikke er vanlig når man lager film), slik at også den fysiske påvirkningen på skuespillerne ble realistisk som hår og skjeggvekst og lignende.

Das Boot blir av mange sett på som den beste ubåtfilmen som er laget, og en av de beste krigsfilmene.

Teater[rediger | rediger kilde]

Som det første teater i verden har Det Norske Teater i Oslo fått rettigheten til å dramatisere en oppføring av Das Boot som teaterstykke. Premieren var 27. januar 2012 med Kjetil Bang-Hansen som regissør.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]