Hopp til innhold

Dareios II av Persia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dareios II av Persia
Født475 f.Kr.Rediger på Wikidata
Persia
Død404 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Babylon
BeskjeftigelseMonark, sjah Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleParysatis[2]
FarArtaxerxes I av Persia[1]
MorCosmartidene
SøskenParysatis[2]
Xerxes II av Persia
Arsites
Sogdianus av Persia
BarnOstanes
Artaxerxes II av Persia[3][4]
Kyros den yngre[5]
Amestris
NasjonalitetAkamenide-dynastiet
GravlagtNaqsh-e Rustam

Dareios II, opprinnelig kalt Ochos og ofte med tilnavnet Nothos (fra gresk νόθος, som betyr «bastard») var konge av Persia fra februar 423 f.Kr. til mars 404 f.Kr.[6] Han var sønn av Artaxerxes I av Persia og Cosmartidene, en kvinne fra Babylon.[7]

Regjeringstiden

[rediger | rediger kilde]
Dareios II, detalj av relieff på perserkongenes gravsted i Naqsh-e Rustam

Kong Artaxerxes I som døde kort tid etter 24. desember 424 f.Kr. ble fulgt av sin sønn Xerxes II. Etter en og en halv måned ble Xerxes myrdet av sin bror Sekydianus eller Sogdianus (formen av navnet er usikkert). Hans halvbror utenfor ekteskap, Ochus, satrapen av Hyrkania gjorde opprør mot Sogdianus og drepte ham etter en kort kamp. Han slo ned ved hjelp av svik forsøket av en av hans andre brødre Arsites på å følge hans eksempel. Ochus tok navnet Dareios (i krøniker blir han kalt Nothos.) Hverken Xerxes II eller Sekydianus opptrer i datoene til de tallrike babylonske tablåene fra Nippur. Her følger styret til Dareios II rett etter Artaxerxes I.

Vi vet lite om styret til Dareios (et opprør blant mederne i 409 f.Kr. er nevnt hos Xenofon)[8], unntatt at han var ganske avhengig av sin kone Parysatis. I utdragene fra Ktesias blir noen haremintriger nevnt, der han spilte en ufordelaktig rolle. Så lenge makten til Athen forble intakt, blandet han seg ikke inn i greske affærer. Selv støtten som atenerne i 413 gav til opprøreren Amorges i Carla ville ikke ha hisset ham opp, hadde ikke den atenske makten blitt brutt i samme året foran Syrakus. Han ga ordrer til sine satraper i Lilleasia, Tissafernes og Farnabazus om å sende inn skatten som var på overtid fra de greske byene og å starte en krig med Aten. For dette formålet inngikk de en allianse med Sparta. I 408 sendte han sin sønn Kyros til Lilleasia for å fortsette krigen med større energi. I 404 døde Dareios etter et styre på nitten år og ble fulgt av sønnen Artaxerxes II.

Han var gift med sin halvsøster Parysatis og hadde med henne sønnene Artaxerxes II av Persia, Kyros den yngre og Ostanes, og datteren Amestris.[7]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b RSKD / Darius[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b RSKD / Parysatis[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Q24334695[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Q45274560[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Q24440164[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Encyclopædia Iranica & Darius II.
  7. ^ a b Livius.org.
  8. ^ Xenofon, s. 20.

Denne artikkelen inneholder materiale fra Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, en publikasjon som nå er offentlig eiendom.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Forgjenger:
 Sogdianus 
Konge av Persia
Etterfølger:
 Artaxerxes II 
Farao av Egypt
27. dynastiet

Etterfølger:
 Amyrtaeus