Kyros I av Anshan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kyros I av Anshan
Død580 f.Kr.Rediger på Wikidata
Anshan (Persia)
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Great King (640 f.Kr. – 580 f.Kr.) Rediger på Wikidata
EktefelleMandane of Media
FarTeispes av Anshan
SøskenAriaramnes av Persia
BarnKambyses I av Anshan
NasjonalitetAnshan (Persia)

Kyros I var konge av Anshan fra ca. 600 til 580 f.Kr., eller ifølge andre fra 652 til 600 f.Kr.

Han var et tidlig medlem av Akamenide-dynastiet. Han var barnebarn av dets grunnlegger Akamenes og sønn av Teispes av Anshan.[1] Teispes sønner skal ha delt kongedømmet mellom seg etter hans død. Kyros regjerte som konge av Anshan mens hans bror regjerte som kong Ariaramnes av Persia.

Kronologisk plassering av denne hendelsen er usikker. Dette på grunn av hans omdiskuterte identifisering med monarken kjent som «Kuras av Parsumas». Kuras er først nevnt ca. 652 f.Kr. I det året gjorde kong Shamash-shum-ukin, konge av Babylon 668648 f.Kr., opprør mot sin eldre bror og overherre Ashurbanipal, konge i Assyria 668627 f.Kr.. Kuras ser ut til å ha inngått en militærallianse med førstnevnte. Krigen mellom de to brødrene endte i 648 f.Kr. med nederlaget til og det rapporterte selvmordet til Shamash-shum-ukin.

Kuras omtales igjen i 639 f.Kr. I det året klarte Ashurbanipal å beseire Elam og ble overherre til flere av dets tidligere allierte. Kuras var tydeligvis blant dem. Hans eldre sønn Arukku ble sendt til Assyria for å betale skatt til kongen. Kuras ser så ut til å forsvinne fra de historiske kildene. Hans foreslåtte identifisering som Kyros ville ha hjulpet til å knytte Akamenide-dynastiet til betydelige hendelser i det 7.århundret f.Kr.

Ashurbanipal døde i 627 f.Kr. Det antas at Kyros fortsatte å betale skatt til hans sønner og etterfølgere Ashur-etil-ilani (627623 f.Kr. og Sin-shar-ishkun (623584 f.Kr.). De møtte begge motstand fra en allianse ledet av Kyaxares av Media og Naboplassar av Babylon. I 612 f.Kr. klarte de to å invadere den assyriske hovedstaden Ninive. Dette var i realiteten slutten på det assyriske riket, selv om rester av den assyriske hæren under Ashur-uballit II fortsatte å gjøre motstand fra Harran.

Media og Babylonia delte snart landene som tidligere hadde vært kontrollert av assyrerne. Anshan kom tydeligvis under kontroll av Media. Kyros I er regnet for å ha endt sine dager under overherredømmet til enten Cyaxares eller hans sønn Astyages- Kyros ble etterfulgt av sin sønn Kambyses I. Hans sønnesønn Kyros II ble kjent som Kyros den store, skaper av Det persiske riket.

Det har blitt poengtert at denne versjonen av hans liv tidfestet hans tidlige aktiviteter mer enn et hundreår før hans barnebarns. Dette skyldes at han ble far til Kambyses veldig sent i livet, og hans død i høy alder. Det er påpekt at Kuras og Kyros I kan ha vært to forskjellige personer som stod i et ukjent forhold til hverandre. Sistnevnte ville da ha regjert i det tidlige 6.århundret f.Kr., og hans styre ville vært begivenhetsløst. På grunn av manglende nedtegnelser fra denne historiske perioden forblir det usikkert hvilken teori som er den riktige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Iranica, Cyrus I.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Denne artikkelen inneholder materiale fra Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, en publikasjon som nå er offentlig eiendom.

Forgjenger:
 Teispes 
Konge av Anshan
(ca. 600 f.Kr.–ca. 580 f.Kr.)
Etterfølger:
 Kambyses I