Xerxes II av Persia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xerxes II av Persia
Født5. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Iran
Død424 f.Kr.Rediger på Wikidata
Persepolis
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
FarArtaxerxes I av Persia
MorDamaspia
SøskenParysatis
Dareios II av Persia
Arsites
Sogdianus av Persia
BarnRhodogune

Xerxes II var en persisk konge og sønnen og etterfølgeren av Artaxerxes I. Etter et styre på 45 dager, ble han myrdet i 424 f.Kr. av sin bror Sogdianus som igjen ble myrdet av Dareios II. Han er en ukjent historisk figur kjent hovedsakelig gjennom skriftene til Ktesias. Han var nevnt som den eneste legitime sønnen til Artaxerxes I og hans dronning Damaspia. En vet at han tjente som kronprins.

De siste inskripsjonene som nevner at Artaxerxes I var i live, kan dateres til 24. desember 424 f.Kr.. Xerxes klarte tydeligvis å bestige tronen, men to av hans halvbrødre krevde den for seg selv. Den første var Sogdianus, sønn av konkubinen Alogyne av Babylon. Den andre var Ochus, sønn av konkubinen Cosmartidene av Babylon. Han giftet seg med deres felles halvsøster Parysatis, datter til Artaxerxes I og hans konkubine Andia av Babylon.

Xerxes var tydeligvis kun anerkjent i Persia og Sogdianus i Elam. Ochus sin første inskripsjon som Dareios II kan bli datert til 10. januar 423 f.Kr.. Han var allerede satrap i Hyrkania og var snart anerkjent av Media, Babylon og Egypt. Xerxes II ble myrdet mens han var full av Farnacyas og Menostenes på ordre fra Sogdianus. Sogdianus ble drept noen måneder senere. Dareios ble den eneste herskeren i Det persiske riket og hersket til 404 f. Kr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Artaxerxes I 
Konge av Persia
Etterfølger:
 Sogdianus 
Farao i Egypt
27.dynastiet