Smerdis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Smerdis eller Barydia (død 521 f.Kr.) var en beryktet persisk konge. Den mest brukte greske formen var Smerdis. Hans persiske navn er Bardiya, Ktesias kalte ham Tanooxares, Justinus Mergis og Aiskhylos Mardos.

Smerdis var den yngre sønnen av Kyros den store som ifølge Ktesias utropte ham som guvernør av de østlige provinsene på sin dødsleie. Før Kambyses II satte av gårde til Egypt, sørget Kambyses i hemmelighet for at Smerdis ble drept, ifølge Dareios I i Behistun-inskripsjonen, da han var redd for at han kunne forsøke på et opprør mens han var borte. Hans død ble ikke kjent blant folk, dermed dukket en tronraner frem våren 522 f.Kr. og utgav seg for å være Smerdis og proklamerte seg som konge på et fjell nær den persiske byen Pishiyauv-da.

Takket være det despotiske styret til Kambyses og hans lange fravær i Egypt, anerkjente «hele folket, persere, medere og alle de andre nasjonene» tronraneren, særlig siden han gav fritak for skatt i tre år.

Kambyses begynte å marsjere mot ham, men da han så at hans forsøk var håpløst, drepte han seg selv våren 521 f.Kr. Det virkelige navnet til tronraneren var, ifølge Dareios, Gaumata, en magi prest fra Media.

Historien om den falske Smerdis blir fortalt av Herodotus og Ktesias ifølge offisielle tradisjoner. Kambyses tilstod drapet på sin bror før han døde og forklarte svindelen offentlig. Men, som Dareios sier, ingen hadde mot til å konfrontere den nye kongen som styrte i syv måneder over hele imperiet. Noen kontrakter fra hans styre er blitt funnet i Babylon, hvor hans navn er stavet Barziya. Dareios sier at han ødela noen templer som Bardyia gjenreiste, og tok vekk flokkene og husene til folket. Denne siste uttalelsen vet man ikke hva betyr, og en kan heller ikke helt forstå alle hendelsene rundt hans ran av tronen, men forsøket til moderne forfattere på å bevise at Gaumata faktisk var den ekte Smerdis og Dareios en tronraner, har slått feil. Det er sikkert at Smerdis overførte setet for styret til Media og det var her i en borg i distriktet Nisaya at han ble overrasket og drept av Dareios og hans seks medsammensvorne i oktober 521.

Hans død ble årlig feiret i Persia med en fest kalt «drapet av en magier» hvor ingen magiere hadde lov til å vise seg.

I det neste året reiste en annen pseudo-Smerdis som het Vahyazdgta seg mot Dareios i det østlige Persia og hadde stor suksess. Men han ble til slutt beseiret, tatt til fange og henrettet. Kanskje er han identisk med kongen Marafis «marafiren», navnet på en persisk stamme, som er med i listen over persiske konger gitt av Aiskhylos.

Forgjenger:
 Kambyses II 
Konge av Persia
Etterfølger:
 Dareios I den store 
Farao i Egypt
27.dynastiet