Hopp til innhold

Bastard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bastard er et begrep som kommer av det norrøne ordet bastarðr, som betyr sønn eller datter av frille (elskerinne), altså avkom utenfor ekteskap. Tidligere ble ordet også brukt i nedsettende sammenheng om mennesker med foreldre fra forskjellige sosiale lag eller folkegrupper, men nå brukes det også for å skildre dyr med opphav fra forskjellige raser, for eksempel en blanding mellom to ulike hunderaser.

Bastard var tidligere også brukt om barn født utenfor ekteskap, det vil si at foreldrene ikke var gift med hverandre, og uansett om foreldrene var fra forskjellige sosiale lag. Uttrykket illegitim ble også brukt. I vår tid betegnes disse barna saklig som utenekteskapelige eller utenomekteskapelige, men begrepet er ikke ofte benyttet om mennesker da barn utenfor ekteskap har blitt vanligere og ikke lenger er sosialt uakseptabelt i mange land. I enkelte land er det imidlertid fortsatt sett ned på, og også enkelte steder ulovlig.

Ordet er et av de norrøne/norske som har blitt tatt opp i det engelske språk. Det er i nåtid mer brukt der enn i norsk, mest som et nedsettende kallenavn.

Begrepene bastard og hybrid må ikke forveksles. En hybrid er en blanding mellom to arter, f.eks. ulv og prærieulv (ulvehybrid) eller tiger og løve (tigon eller liger). Mange kaller også blandinger mellom vanlig ulv og hund for ulvehybrider, men per definisjon blir dette avkommet bastarder. De tilhører nemlig samme art.

Se også[rediger | rediger kilde]