Hopp til innhold

Sogdianus av Persia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sogdianus av Persia
Født5. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Iran
Død423 f.Kr.Rediger på Wikidata
Persepolis
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
FarArtaxerxes I av Persia
SøskenDareios II av Persia
Xerxes II av Persia
Arsites
Parysatis

Sogdianus var konge av Persia (død 423 f.Kr.) er en nokså ukjent historisk figur kjent hovedsakelig fra skriftene til Ktesias. Han var uekte sønn av Artaxerxes I og hans konkubine Alogyne av Babylon.[1]

De siste inskripsjonene som nevner at Artaxerxes I var i live, kan dateres til 24. desember 424 f.Kr.. Hans død resulterte i at minst tre av hans sønner gjorde krav på tronen. Den første var Xerxes II som var hans eneste legitime sønn med dronning Damaspia og var tidligere kronprins Han var tydeligvis bare anerkjent i Persia. Den andre var Sogdianus, muligens anerkjent i Elam. Den tredje var Ochus (senere kjent som Dareios II, sønn av Artaxerxes med hans konkubine Cosmartidene av Babylon og satrap av Hyrkania. Ochus var også gift med deres felles halvsøster Parysatis, datter av Artaxerxes og hans konkubine Andia av Babylon. De første inskripsjonene av Ochus som Dareios II kan dateres 10. januar 423 f.Kr.. Han ser ut til å ha blitt anerkjent av Media, Babylon og Egypt.

Denne kaotiske tilstanden var varte bare kort tid. Xerxes II ble myrdet mens han var full av Farnacyas og Menostenes på ordre fra Sogdianus. Sogdianus ble drept noen måneder senere. Dareios ble den eneste herskeren i det persiske riket og hersket til 404 f. Kr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Livius.com.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Xerxes II 
Konge av Persia
Etterfølger:
 Dareios II 
Farao i Egypt
27.dynastiet