Akamenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Akamenes den oppkalte forfaren av det det kongelige hus til det første persiske riket, Akamenide-dynastiet. Han levde rundt 700 f.Kr. Hans navn kommer fra gammelpersiske Hakhāmanish, som betyr «vennlig i natur». Akamenes hersket ikke over hele Iran, men antageligvis et mindre område i den nordvestlige delen av landet nær innsjøen Urmia, som assyriske inskripsjoner kaller Parsumash, eller parsuenes land, perserne.

Akamenes sine kongelige etterkommere avholdt ham og krediterte ham som grunnleggeren av deres dynasti, men veldig lite ble husket av hans spesifikke bedrifter. Mest trolig var han en krigerhøvding som ledet perserne eller en stamme av persere, som vasall av Media. En assyrisk inskripsjon fra tiden til kong Sanherib nevner at den assyriske kongen slo tilbake et angrep av parsuene, som kan ha vært ledet av Akamenes. Antikke greske skrivere viderebringer noe annet legendarisk informasjon: de kaller hans stamme Pasargadae og sier han ble oppfostret av en ørn, eventuelt identifiserbar med den mytiske Simurgen. Platon anså Akamenes som den samme som Perses, sønn av den Perseus og dermed barnebarn av Zevs, og Andromeda, datter av Kefeus og Kassiopeia, (Kongen og Dronningen av Etiopia) som i mytologien er kongeslektens forfader og moder. Alle disse fire er forøvrig å finne som stjernebilder i Den internasjonale astronomiske unionens moderne kategorisering av 88 tegn.

Akamenes ble etterfulgt av sin sønn Teispes som ville lede perserne i erobringer og slå seg ned i byen Anshan. Hans oldebarn var Kyros II som erobret Mederriket og etablerte det persiske riket.

På grunn av manglende informasjon om Akamenes, har det blitt fremlagt at de få bevisene som finnes for hans eksistens og styre er veldig suspekt. Faktisk kan han ha vært en persisk legende eller oppfunnet av Dareios den Store.


Forgjenger:
 Ingen 
Akamenide-hersker
(?–?)
Etterfølger:
 Teispes