Hopp til innhold

Akamenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Akamenes
Født8. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Iran
Død7. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Iran
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Great King (688 f.Kr. – 675 f.Kr.) Rediger på Wikidata
BarnTeispes av Anshan

Akamenes (persisk: Haxāmaniš [hæxɔːmæˈnɪʃ], gresk Ἀχαιμένης, latinisert Achæmenes) er Akamenide-dynastiets mytiske forfar, og dynastiets eponym. Navnet kommer fra gammelpersiske Hakhāmanish, som betyr «vennlig i natur». Han skal ha levd i det 7. århundre f.Kr., og ha vært konge i den nordvestlige delen av Iran, nær innsjøen Urmia, som assyriske inskripsjoner kaller Parsumash, eller parsuenes land, perserne.

Akamenes' etterkommere krediterte ham som grunnleggeren av dynastiet, men lite ble overlevert om hans spesifikke bedrifter. Mest trolig var han en krigerhøvding som ledet perserne eller en stamme av persere, da som vasall av Media. En assyrisk inskripsjon fra tiden til kong Sankerib nevner at den assyriske kongen slo tilbake et angrep av parsuene, som kan ha vært ledet av Akamenes. Antikke greske skrivere kaller stammen hans Pasargadae, og at han ble oppfostret av en ørn, eventuelt identifiserbar med den mytiske Simurghen. Platon anså Akamenes som den samme som Perses, sønn av den Perseus og dermed barnebarn av Zevs, og Andromeda, datter av Kefeus og Kassiopeia, (Kongen og Dronningen av Etiopia) som i mytologien er kongeslektens opphav.

Akamenes ble etterfulgt av sønnen Teispes som ville lede perserne i erobringer og slå seg ned i byen Anshan. Hans oldebarn var Kyros II som erobret Mederriket og etablerte Det persiske riket.

På grunn av manglende informasjon om Akamenes, har det blitt fremlagt at de få bevisene som finnes for hans eksistens og styre er veldig suspekt. Faktisk kan han ha vært en persisk legende eller oppfunnet av Dareios den store.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ingen 
Akamenide-hersker
(?–?)
Etterfølger:
 Teispes