Dan Odfjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For andre personer med samme navn se Bernt Daniel Odfjell
Dan Odfjell
Født15. apr. 1938[1]Rediger på Wikidata (83 år)
BergenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForretningsdrivendeRediger på Wikidata
Ektefelle Arnhild Dyrhaug OdfjellRediger på Wikidata
Far Bernt Daniel OdfjellRediger på Wikidata
Barn Camilla Odfjell Gruer, Anita Louise WhitakerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Bernt Daniel Odfjell (født 15. april 1938 i Bergen) er en norsk skipsreder og vinprodusent. Han var styreleder i børsnoterte Odfjell SE inntil mai 2010 og er største aksjonær i Rederiet Odfjell AS, et privat familie-eiet selskap.

Han omtales oftest som Dan Odfjell jr. på grunn av sin far Bernt Daniel Odfjell (1908–2009), og noen ganger Dan Odfjell sr. på grunn av sin sønn Bernt Daniel Odfjell (f. 1964). Den første med navnet var forøvrig oldefar Bernt Daniel Olsen (1849–1912).

Rederivirksomheten[rediger | rediger kilde]

Rederiet Odfjell ble stiftet i 1914 av kapteinene Abraham og Fredrik Odfjell som etterhvert ble disponenter og del-eiere i en rekke skip og selskaper. I perioden 1978–1980 delte sønnesønnene Dan Odfjell og Abraham Odfjell familierederiet i to. Abraham Odfjell startet det som senere ble Jo Tankers mens Dan Odfjell drev det som senere etter flere fusjoner ble til Skibsaksjeselskapet Storli, senere omdøpt til Odfjell SE. Dan Odfjell solgte i 1998 familiens store aksjepost i Odfjell SE til sønnene i utlandet.

Dan Odfjell var i 2008 også eneeier av investeringsfirmaet Norchem Invest, og er gjennom dette største aksjonær i familieselskapet Rederiet Odfjell AS og indirekte deriblant bl.a. Kirberg Shipping AS. Sistnevnte firma kjøpte i 2003 hurtigruteskipet MS «Nordlys», som er utleid til Hurtigruten ASA. Rederiet Odfjell eier bl.a. tankterminaler og tørrlastterminaler i Sør-Amerika og i Canada.

Støtte til etablering av Alliansen partiet[rediger | rediger kilde]

I 2016 har Dan Odfjell donert en halv million kroner til etablering av partiet Alliansen [2]. Partiet ble kritisert for å spre hat mot jøder og innvandrere[3].

Vingården i Chile[rediger | rediger kilde]

Vinkjelleren til Odfjell Wineyards

I romjula i 1982 kjøpte familien gården La Colina i Maipodalen i Chile. Gården ligger ca. 30 minutters kjøring fra Santiago. Odfjell hadde ved en tilfeldighet fått høre om gården som skulle tvangsselges. Innsidere i banken hadde planer om å kjøpe den billig, men Odfjell utnyttet juleferien og fikk kjøpt gården for 3,5 millioner norske kroner. Chile måtte like etter oppgi sin fastkurs mot amerikanske doller, og general Augusto Pinochet kom samtidig med et dekret om at alle i landbruket skulle får ti års kreditt med subsidiert rente. Dermed ble dette ett av de beste kjøpene i Odfjells liv.[4][5]

Odfjell fortsatte først basis eksisterende fruktdyrking, men gikk snart over til vinproduksjon. Dan Odfjells sønn, Laurence, tegnet og sto for byggingen av vingården. Husene er bygget i spansk hacienda-stil. Laurence Odfjell tok senere tatt over driften av vingården, som har navnet Odfjell Wineyards. Anlegget produserer årlig 800 000 flasker vin, som eksporteres til 23 land.[6]

Odfjell har siden 1987 også drevet oppdrett av norsk fjordhest på gården. I 2008 var det over førti fjordhester på gården.[6]

I januar 2008 var den norske kronprinsen på offisielt besøk i Chile og besøkte da Odfjells vingård hvor de ble vist rundt av Odfjell selv.[7]

Annet[rediger | rediger kilde]

I 2006 stiftet Dan Odfjell og Trond Mohn stiftelsen Nansen Human Foundation, som har som mål å styrke samarbeid og forståelse mellom armensk, russisk og norsk næringsliv. Han har også deltatt aktivt i debatten etter 22. juli-angrepene, især om Eskil Pedersens handlemåte.[8] Han uttalte også at Arbeiderpartiet utnytter terrorrangrepet.[9] Kulturredaktør Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende har i ettertid uttalt at Odfjells ikke ville kommet på trykk i avisen i 2021«fordi den tillegger Eskil Pedersen, AUF og Arbeiderpartiet politisk tvilsomme motiver og fremstår konspiratorisk».[10]

Utdannelse og erfaring[rediger | rediger kilde]

Odfjell er utdannet ved Sjøkrigsskolen (1959) og har Advanced Management Program (3 måneder) fra Harvard (1977). Han har bl.a. erfaring fra minesveiper i marinen.[11]

Familie[rediger | rediger kilde]

Dan Odfjell giftet seg i 1961 med amerikanske Winilou Laura Herbert. De er foreldre til valutamegleren Bernt Daniel Odfjell III, arkitektutdannete Laurence Odfjell, befrakteren Carl Fredik Odfjell, ridelærer Anita Louise Whitaker og lærer Camilla Odfjell Gruer. Dan Odfjell ble senere gift med Arnhild Dyrhaug og sammen fikk de sønnen Ole Gabriel Odfjell i 2009.

Dan Odfjell er bror til skipsrederen Carl Henrik Odfjell og tremenning med skipsrederen Abraham Odfjell (f. 1942). Han er sønnesønn av Fredrik Odfjell (1878–1950) og grandnevø av Abraham Odfjell (1881–1960).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Dan_Odfjell
 2. ^ «– Dette er nasjonalisme med et smil». nrk.no (norsk). 22. november 2016. Besøkt 22. november 2016. 
 3. ^ «Kritiserer «negre» og jøder og tror partifeller er med i fryktet nazigruppe». Dagbladet.no (norsk). 6. august 2017. Besøkt 10. august 2017. 
 4. ^ Dagens Næringsliv, 2. oktober 2002: Laurence av Chile
 5. ^ VG, 2. mai 2004: Skåler for verdens eneste bergenske suksessvin
 6. ^ a b Adresseavisen, 13. juni 2008: En norsk suksess - historie
 7. ^ Kongehuset: Offisielt besøk til Chile
 8. ^ Et begredelig politisk etterspill | BT
 9. ^ AP utnytter terrorangrepene | BT
 10. ^ Jerijervi, Dag Robert. «BT-redaktør om omstridt 22. juli-kronikk: - Ville ikke blitt publisert i dag». kampanje.com. Besøkt 21. juli 2021. 
 11. ^ Bergens Tidende, 21. januar 2006: Bompenger over Stad Arkivert 22. desember 2007 hos Wayback Machine.