Alternative medier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Alternative medier blir definert som de medievirksomheter som havner på utsiden av de sentrale virksomheter innenfor kommunikasjon.

Tilhengere av alternative medier hevder ofte at hovedtyngden av mediene er svært ensporet og kritiserer disse for å pretendere objektivitet som en tildekking av klassestandpunkter. Dette kan skyldes eiernes politiske interesser, regjeringspåvirkning eller profittmotivet. Konsentrasjonen av medieeierskap samt konsentrasjonen innen forlagsbransjen er andre årsaker til økonomisk sensur. Mens kilder for alternative medier også ofte er sterkt (og noen ganger stolt) perspektivbundne, synes disse synsmåtene annerledes, derav «alternative». Virksomheter blant de alternative medier er ofte involvert i kampanjejournalistikk og framholder ofte bestemte politiske, ofte opposisjonelle synsmåter.

Forfattere som Louis Althusser og Noam Chomsky har i detalj beskrevet problemene ved den etablerte, sentrale pressen, og deres arbeider har vært et incitament for dannelsen av mange forsøk på en alternativ presse. Mange eksisterende kilder til alternativ journalistikk deler holdninger til opphavsrett med bevegelsen for åpen kildekode.

For at et medium skal bli å anse som «alternativt» må det inneha noen form for mot-hegemoniske egenskaper. Anti-hegemoniet bør presenteres gjennom minst en av de følgende parametre:

  • Innhold – det som blir «sagt»
  • Estetisk form – måten det blir sagt på
  • Hensikt – hva som ønskes oppnådd
  • Organisasjonsstruktur – hvordan mediene blir drevet
  • Prosess – forholdet mellom produksjon og konsumpsjon av informasjon

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]