Fergehallen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fergehallen
Fergehallen huser per 2022 Laksevåg Røde Kors.
LandNorge
Kart
Kart
Fergehallen
60°23′15″N 5°17′52″Ø

Fergehallen i Damsgårdsveien 221Laksevåg ble bygget i 1937 som publikumsterminal og administrasjonsbygning for Laksevåg Kommunale Ferge- og Rutebilselskap[1]. Bygget var opprinnelig prosjektert som fergehall, forretningsbygg, kontorlokale og verksted. I dag er Fergehallen det siste landemerke som vitner om den historiske forbindelseslinjen med ferger som en gang gikk over Puddefjorden mellom Bergen og Laksevåg[2].

Historie[rediger | rediger kilde]

Fergehallen hadde en sentral funksjon for Laksevåg, og var fra 1937 til 1960 terminal for Laksevågfergen, forbindelsen mellom Laksevåg og Nøstet i Bergen. Initiativ til fergedrift for å frakte verftsarbeidere til og fra arbeid, ved etableringen av AS Laxevaag Dampfergeselskab i 1885.

Laksevåg kommunale ferge- og rutebilselskap[rediger | rediger kilde]

Laksevåg sogn overtok alle aksjene i Laxevaag Dampfærgeselskap AS i 1914, og selskapet byttet da navn til Laksevåg kommunale fergeselskap. I 1925 overtok fergeselskapet en bussrute mellom Bergen og Laksevåg som ble startet i 1923 av det private selskapet AS Rutebiltrafikk. Samme år (1925) ble det også opprettet en ny rute mellom Laksevåg og Nygård. Som følge av at selskapet begynte med rutebiltrafikk endret det navn til Laksevåg kommunale ferge- og rutebilselskap. Senere kom det bussruter fra Laksevåg til Fyllingsdalen, Gravdal og Lyngbø, og fra Damsgård til Sælen via Kronegården, og i 1930 oppstod det samarbeid med Bergen Sporvei om bussrute mellom Damsgårdsallmenningen og Torgallmenningen via Solheimsviken. I 1937 hadde selskapet 70 ansatte, 10 busser i drift, og transporterte 3,5 millioner passasjerer i året med ferge og buss.

Fergedriften var tett knyttet til verftsvirksomheten ved BMV Laksevåg som ligger rett nord for Fergehallen. Trafikkgrunnlaget for fergene ble betydelig redusert etter at Puddefjordsbroen stod ferdig i 1956.[3]

Fergehallen i nyere tid[rediger | rediger kilde]

Fergehallen blir brukt i en del kulturelle sammenhenger på Laksevåg. En stor del av de årlige Damsgårdsdagene foregår på plassen og i "rundingen" foran Fergehallen, og dette er også målområde for det årlige kassebilløpet som foregår under Damsgårdsdagene.

Området foran Fergehallen har vært brukt som oppstillingsplass for Laksevåg Bueskyttere i mer enn 100 år. "Rundingen" ved Fergehallen har også blitt brukt som sted for midlertidig utendørs minibibliotek[4].

Siden 1996 har Fergehallen vært base for Laksevåg Røde Kors[5] og fra 2022 også redningsbåten Røde Kors-båten Bjørgvin[6]. Det er i dag også en småbåthavn på utsiden av Fergehallen.

Fergehallen har blitt nevnt som stoppested for ny båtrute eller såkalt "blå bybane" på Puddefjorden, for å styrke autentisitetsverdi og bruksverdi, og fordi at dette vil ha positiv påvirkning for både Fergehallen og fjordlandskapet som kulturminne[7].

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Fergehallen er tegnet av arkitekt Ole Olsen, og er bygget i nærmest rendyrket funksjonalisme, med enkle geometriske former. Byggets horisontale preg brytes av et lite tårnoppbygg som er asymmetrisk plassert på bygningskroppen. Bygningen har høy antikvarisk og arkitektonisk verneverdi, samt historieformidlende verdi som et godt bevart eksempel på en epoke i Bergens nære samferdselshistorie[8].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Damsgårdsgaten | Bergen byleksikon». www.bergenbyarkiv.no. Besøkt 29. august 2022. 
  2. ^ «LAKSEVÅG VERFTSOMRÅDE 2 - Kulturminne». Besøkt 17. september 2022. «Fergehallen, mellom verftsområdet i Sørevågen og trehusbebyggelsen i Indre Laksevåg, fremstår i dag som et viktig landemerke som vitner om denne historiske forbindelseslinjen.» 
  3. ^ Kragseth, Egil Foldøy og Kjerstin. «Laksevågs kommunale rutebilselskap». oVe. Besøkt 29. august 2022. 
  4. ^ «Lager bibliotek i rundkjøring, park i trappen». www.bt.no. Besøkt 30. august 2022. 
  5. ^ «Se Røde Kors lille kjappe: – Jeg døper deg «Royack»». www.bt.no. Besøkt 29. august 2022. 
  6. ^ «Røde Kors sin nye stolthet». Sydvesten (engelsk). 22. august 2022. Besøkt 29. august 2022. 
  7. ^ «BYBÅTEN - -Kundegrunnlag og konsept for ny båtrute sentralt i Bergen» (PDF). Asplan Viak. 18.11.2019. Besøkt 30.08.2022. 
  8. ^ «LAKSEVÅG VERFTSOMRÅDE 2 - KULTURMINNER OG KULTURMILJØ». Opus Bergen. 12.04.2021. Besøkt 29.08.2022.