Laksevåg kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Laksevåg kirke
Laksevåg kirke.jpg
Foto: Nina Aldin Thune
Område Bergen kommuneRediger på Wikidata
Bispedømme Bjørgvin bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1875 Vigslet: 12/5-1875
EndringerRestaurert i 1920
Arkitektur
Periode Nyrokokko
Arkitekt Peter Andreas Blix (utkast), Theodor August Fromholz (bearbeidet)
ByggematerialeTre
Tårnmot nord
PortalTreportal ved inngangen
Korrettavsluttet kor mot sør
Skiptreskipet hallkirke
Kirkerommet
Prekestolåttekantet prekestol på bred åttekantet fot.
Døpefontav marmor fra 1875.
AlterAltertavle Glassmaleri signert Per Vigeland 1925
Plasser432
DiverseStor veggdekorasjon fra 1924 signert Mons Breidvik. Orgel: Vestres orgel- og pianofabrikk, Haramsøy 1970

Kirkeklokker: To klokker, en fra Bochumer Verein Gussstahlfabrik 1875,

en fra O. Olsen & Sønn klokkestøperi Nauen, Tønsberg 1948
Beliggenhet

Laksevåg kirke
60°23′09″N 5°18′02″Ø

Laksevåg kirke er en langkirke fra 187475 i Bergen kommune, Hordaland fylke.

Kirken som ble innviet 12. mai 1875 av biskop Peter Hersleb Birkeland og Johan Fritzner Greve,[1] den ligger ved sjøen i Kirkebukten på Laksevåg. Tomten var en gave fra enkefru Constance Janson som eide Damsgård hovedgård.[1] Da kirken ble bygget var Laksevåg en del av Askøy sogn og først ni år senere da Laksevåg ble egen kommune ble Laksevåg eget sogn. I 1915 ble sognet omgjort til prestegjeld. Kirken lå opprinnelig nær strandkanten, med et trappeanlegg og en vei på nordsiden. Siden er det fylt på masse i strandområdet, og trappeanlegget er borte. Laksevåg kirke har ikke kirkegård i nærheten, men deler kirkegård sammen med og ved Nygård kirke.

Bygget[rediger | rediger kilde]

Kirken er bygget som en treskipet hallkirke med tårn mot nord, og enskipet, rettavsluttet kor mot sør etter et utkast av arkitekt Peter Andreas Blix. Utkastet ble bearbeidet av arkitekt Theodor August Fromholz. Byggmester var Askild Aase.[1] I perioden 1919 til 1935 fikk kirken flere ombygninger. Langskipet ble forlenget, og det frittstående tårnet ble bygd inn som takrytter. Tidligere hovedinngang i nord ble lukket, og bygningen fikk forhall med hovedportal og inngangsparti. Langhusgavlens større bredde ble markert av små sakristilignende sidebygninger, i 1975 forlenget sørover. Koret er etter ombyggingen polygonalt avsluttet. Sakristiet øst for koret er opprinnelig, mens det på vestsiden er fra 1885. På østsiden er også menighetshus med en fløy nordover som ble tilføyd i 1993.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Interiøret er gjennomført i nybarokk stil, og treets materialstruktur er fremhevet. Det er orgelgalleri innenfor inngangen i nord. I sør åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv. På korbjelken er en kalvariegruppe. Prekestolen står i korbuens venstrekant, og like ved siden av står en lesepult. Døpefonten er fra 1875.

Klokker[rediger | rediger kilde]

Kirken har to klokker. En stålklokke levert av Bochumer Verein Gussstahlfabrik 1875 ifølge innskrift på klokken. Diameter på denne klokken er 83 cm, høyde 76 cm. Den andre klokken ble levert av O. Olsen & Sønn klokkestøperi, Nauen, Tønsberg 1948, med innskriften «Ett er nødvendig Luk. 10,49».[1] Diameter er 67 cm, høyden er 63 cm.

Orgelet[rediger | rediger kilde]

Laksevåg kirke fikk sitt første orgel i 1878. Det var levert av Brantzeg orgelfabrik, Kristiania og hadde 4 stemmer. I 1918 ble dette solgt til Vefring kirke i Sunnfjord, og ble erstattet av et orgel på 20 stemmer, 2 manualer og pedal fra Walcher & Co, Ludwigsburg, Tyskland. Orgelfronten ble utført i Tyskland etter tegning av arkitekt Georg Greve. Etter 50 år ble det i 1968 besluttet å kjøpe et nytt orgel, og dette blie innviet i 1970. Det hadde 30 stemmer fordelt på tre manual og pedal. Mekanisk overføring til hovedverk, svellverk, ryggpositiv og pedalverk. Orgelet ble levert av Vestres orgel- og pianofabrikk, Haramsøy. Den tidligere orgelfronten er bevart. Dette orgelet ble besluttet solgt i 2013, et nytt orgel kom på plass i 2016.

Utsmykking[rediger | rediger kilde]

Kirken har ikke altertavle, men tre vinduer i koret har glassmalerier av Per Vigeland og fungerer som blikkfang. Motivet i midtvinduet viser Kristi gjenkomst. Også skipets vinduer har glassmalerier. Disse er usignert, men skal være laget av Bernhard Greve[2]. Skulpturen over kirkedøra er laget av treskjæreren Odd Ystanes (1885–1968), som gikk i lære hos Lars Kinsarvik. Korsfestelsesgruppen som står på en trabasbjelke over koråpningen er umalt tre, skåret av Jacob Helle. Søylerader gjør kirkerommet treskipet, og på sideskipenes sørvegger er malerier. Bildet i øst er malt av Bjørn Tvedt i 1975 og viser Jesu inntog i Jerusalem på palmesøndag. Bildet i vest er malt av Karl Uchermann og viser nedtagelsen fra korset. Dette ble opprinnelig brukt som alterbilde. Korets langvegger har bilder og dekorasjoner malt av Per Vigeland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Knudsen, 1950, s. 6
  2. ^ «Per Vigeland». Norske kirker. Besøkt 5. mars 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Knudsen, Fredrik (1950). Laksevåg kirke 75 år : 1875-1950. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]