Dadra og Nagar Haveli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dadra and Nagar Haveli in India (claimed and disputed hatched).svg

Dadra og Nagar Haveli (gujarati: દાદરા અને નગર હવેલી, marathi: दादरा आणि नगर हवेली, portugisisk: Dadrá e Nagar-Aveli) er en del av forbundsterritoriet Dadra og Nagar Haveli og Daman og Diu i India. Fra 1961 til 2020 var det et separat forbundsterritorium. Ved folketellingen i 2011 hadde Dadra og Nagar Haveli et folketall på 342 853.[1]

Nagar Haveli ligger klemt mellom Maharashtra og Gujarat, mens Dadra ligger helt omsluttet av Gujarat, noen kilometer nord for Nagar Haveli. Hovedstaden er Silvassa.

Begge territoriene ligger langs Daman Ganga-elva, og byene Dadra og Silvassa ligger begge på nordbredden av elva. De vestlige Ghatfjellene stiger opp i øst, og åslandet ved fjellfoten utgjør den østre delen av distriktet. Selv om Det arabiske hav ligger like i vest, har ikke territoriet kyst.

De viktigste språkene i territoriet er marathi, hindi og gujarati.[2][3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Territoriet var en del av den portugisiske kolonien Goa fra 1779 til 1954, da det ble tatt opp i India. Fra 1954 til 1961 var territoriet i stor grad selvstyrt, og selvstyreorganet het Varishta Panchayat of Free Dadra and Nagar Haveli.[4][5] I 1961 ble det et forbundsterritorium i India.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Bruttonasjonalprodukti i Dadra og Nagar Haveli utgjorde 218 millioner USD i 2004. Industrien er hovedbeskjeftigelsen, noe som fremmes av at skatte- og avgiftsnivået er lavere enn i nabodelstatene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Size, growth rate and distribution of population, Census of India, s. 47.
  2. ^ Dadra Nagar Haveli tourism Arkivert 16. juni 2006 hos Wayback Machine.
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. mai 2007. Besøkt 30. september 2007. 
  4. ^ Constitution of India, 10th Amendment
  5. ^ Umaji Keshao Meshram & Ors v. Radhikabhai w/o Anandrao Banapurkar AIR 1986 SC 1272[død lenke]: this judgment mentions the Administration of Dadra and Nagar Haveli in this period

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen mangler oppslag i Wikidata
Flag of India.svgDenne indiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.