Dalby Söderskog nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Dalby Söderskog)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dalby Söderskog nasjonalpark
Dalby Söderskog nationalpark1.jpg
De døde trærne er almer som har dødt av almesjuke
LandSverige Sverige
OmrådeSkåne
Areal0,36 km²
Opprettet1918

Dalby Söderskog
55°40′30″N 13°19′50″Ø

Dalby Söderskog er en nasjonalpark nær den vestre grensen av tettstedet Dalby, cirka 10 km øst for Lund i Skåne. Parken er på 36 hektar og består av edelløvskog. Nord for nasjonalparken ligger naturreservatet Dalby Norreskog. Hele området går under fellesbetegnelsen Dalby hage.

Historie[rediger | rediger kilde]

Parken ble etablert i 1918. Da trodde man at skogen var en rest av den opprinnelige urskoger, men området har tidligere vært enger med en glissen bestand av eiker. Da man sluttet med skogavvirkingen begynte alm, ask og bøk å dominere. Almene har nå blitt rammet av almesjuken og holder på å forsvinne fra området. Parken er omgitt av en jordvold, som kan være rester av en bygdeborg.

Flora[rediger | rediger kilde]

Marken består av kalkstein og kritt, som gir en rik vegetasjon. Det finnes et mangfold av vårblomster, først og fremst et dekke av hvitveiser, gulveiser, hol-lerkespore, lerkespore og fingerlerkespore. Også orkideen vårmarihand er tallrik, spesielt i den østre delen av området. Man kan også finne orkideen fuglereir. På seinsommeren er bredflangre veldig tallrik. Også kjempesvingel, skoghøymole, og stortrollurt er tallrike. Andra vekster som forekommer er bredflangre, skogstorr, storklokke, skogsvinerot, krattmjølke, slakkstorr og greinmjølke. Det finnes også godt om uvanlige sporeplanter i parken. Antallet arter av moser har allikevel minsket den seinere tid på grunn av luftforurensninger og på grunn av at almaene har dødt av almesjuken. Men man kan fortsatt finne for eksempel Anomodon) og Neckera complanata. Blant sjeldne lavarter kan nevnes med svenske navn: brun lundlav, stor sönderfallslav, askvårtlav, liten lundlav, stiftklotterlav, stor knopplav, klosterlav, blek kraterlav, olivklotterlav, rikfruktig blemlav, bokvårtlav og grå skärelav. Det finnes også uvanlig sopper.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Floran i Skåne. Lunds botaniska förening. Vegetation och utflyktsmål. 2003. ISBN 91-971021-4-8.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]