Almesjuke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Almesjuke (engelsk: Dutch elm disease) er en soppsjukdom som angriper almetrær, og som har blitt en trussel mot almen både i Nord-Amerika og i Europa.

Et dødt almetre i Skottland

Biologi[rediger | rediger kilde]

Sjukdommen forårsakes av to arter av almesjukesoppene Ophiostoma ulmi og Ophiostoma novo-ulmi. Soppen spres fra tre til tre av arter av barkebillen almesplintborer, Scolytus, men spres også ved menneskelig virksomhet som tømmertransport og redskap som har vært brukt på sjuke trær. Både unge og gamle trær angripes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Alm over det meste av Nord-Amerika og Europa er angrepet. Sjukdommen ble oppdaga første gang i Norge langs jernbanelinja i nærheten av Oslo. I dag er sjukdommen utbredt på Østlandet fra Grenland og Fredrikstad til Romerike. Den er også påvist på Ringerike og nylig ved Kristiansand.

Det er å frykte at almesjuke sprer seg til hele det området der almesplintboreren finnes, dvs. på Sørlandet og Vestlandet til Sognefjorden.

Bekjempelse[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen kjent behandling av sjuke trær. Strategien i dag er å hogge ned og brenne angrepne trær ved yttergrensene for utbredelsesområdet, og unngå transport av almevirke fra Østlandet til områder som ikke har sjukdommen.

I Fremmedartslista 2018 er almesjukesoppen vurdert til høy risko på grunn av moderat invasjonspotensial og middels økologisk effekt.

Kilder[rediger | rediger kilde]