Hopp til innhold

Blå Jungfrun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blå Jungfrun nasjonalpark
LandSverige
Ligger iOskarshamn kommune[1]
OmrådeKalmar län
Nærmeste bosetningKalmar
Areal1,98 km²
Opprettet1926, utvidet 1988[2]
Kart
Blå Jungfrun
57°15′06″N 16°47′36″Ø

Deler av steinlabyrinten på Blå Jungfrun

Blå Jungfrun, eller «Blåkulla», er en svensk øy i Østersjøen ved Kalmarsundet mellom landskapene Småland og Öland. Administrativt hører den til kommunen Oskarshamn. Naturvårdsverket er styringsorgan. Øya har ingen bosetting og dekker bare omtrent 0,7 km², og har en høyde på 86 meter over havet. Siden 1926 har øya vært en nasjonalpark. Som nasjonalpark er det viktige avgrensinger til allemannsretten ved Blå Jungfrun. For eksempel er det ikke lov å overnatte på øya eller å tenne ild der.

Øya består delvis av bart berg og delvis av tett løvskog. Teist er en vanlig fugl på øya. Det er flere grotter og en eldgammel labyrint på Blå Jungfrun.

Øya spiller en viktig rolle i svensk folkeminne, og ble tidligere sett på som et ondt og magisk sted. Navnet Blå Jungfrun (blå jomfruen) ble opprinnelig benyttet av sjømenn for å unngå å provosere de onde åndene som holdt til på øya. Ifølge folketroen, nevnt av Olaus Magnus i 1555, møttes hekser på øya hver skjærtorsdag.

Et sagn som fremdeles fortelles, sier at det vil gå dårlig med dem som fjerner en stein fra øya, helt til de fører steinen tilbake.

Om sommeren kan en besøke øya med turbåter fra Oskarshamn eller Byxelkrok.

Se også[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Protected Areas (National Parks), nvpub.vic-metria.nu, utgitt 18. desember 2015, besøkt 20. januar 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Blå Jungfrun National Park». Naturvårdsverket. Arkivert fra originalen 3. april 2009. Besøkt 26. februar 2009.  Arkivert 3. april 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]