Storklokke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Storklokke
Storklokke
Storklokke
Vitenskapelig(e)
navn
:
Campanula latifolia
L., 1753
Norsk(e) navn: storklokke
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: Klokkefamilien
Slekt: Campanula
Habitat: skog, kulturmark
Utbredelse: Nord-Europa

Storklokke (Campanula latifolia) er en flerårig urt i klokkefamilien. Planten blir 40-120 cm høy, og har en 3-6 cm lang hvit eller blå blomst formet som en bjelle (klokke), derav navnet. Storklokke blomstrer fra juli til august.

Storklokke kjennes på sprikende spisser på begerflikene.

Stengelbladene er spisst lansettformede og 6-15 cm lange, og svakt hjerteformede ved bladstilken. Fargen er mellomgrønn eller lyst grønn, med tydelige bladnerver.

Stengelen er opprett og hårete øverst. Begeret er kortere enn kronbladene, men de fem begerflikene spriker rett ut og synes rundt blomsten. Etter avblomstring spriker også begerflikene ut fra den klargrønne frukten.

I naturlige populasjoner er blomstene ofte hvite, men planter med blå blomster forekommer også. De dyrka formene er ofte blå. Blomstene henger klasevis oppover den øvre tredjedelen av stengelen. Klokkene og de modne fruktene er hengende.

Storklokke er vanlig på Østlandet og i fjord- og dalstrøk til Lofoten. Planten går opp til 1020 moh. Hageplantene av storklokke hører ofte til en annen underart prydstorklokke (C. l. ssp. macrantha) som kommer fra Kaukasus. Denne underarten finnes forvilla noen få steder nord til Tromsø, mest i Nordland.[1]

Et gammelt navn på storklokke er gople.[2] Selv om dette navnet er lite i bruk nå, vises navnet igjen i mange stedsnavn, f.eks. Goplerud og Gopletjern. I tidligere tider ble planten spist, både bladrosetten om våren og rotknollene.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lid, J. & D. T. Lid 2005. Norsk flora, 7. utg., Red.:R. Elven, Samlaget, Oslo.
  2. ^ Høeg, O. A 1976. Planter og tradisjon, Universitetsforlaget, Oslo.
  3. ^ Lagerberg, T. og J. Holmboe 1940. Våre ville planter, Tanum, Oslo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.