Dålundmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dålundmåler
Dålundmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Perizoma alchemillata
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: dålundmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Perizoma
Habitat: enger
Utbredelse: den palearktiske sone

Dålundmåler (Perizoma alchemillata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 16 – 21 mm), slank, brun måler. Den ligner sterkt på nelliklundmåler (Perizoma affinitata), men kan skilles fra denne på at den er mindre og at forvingens hvite tverrbånd vanligvis har en dobbelt innsnevring på innerkanten (enkel hos nelliklundmåleren). Forvingen er brun med et dobbelt, hvitt tverrbånd noe utenfor midten. Langs ytterkanten går det en smal, bølgete, hvit tverrlinje som er tydelig i alle fall i den fremre delen. Bakvingen er gråhvit. Larven er kort og kraftig, men en del korte børster, lysgrønn med to røde lengdestriper langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skog, men også i åpne områder. Larven lever i blomster og frøkapsler av kvassdå (Galeopsis tetrahit) og skogsvinerot (Stachys sylvatica). De voksne sommerfuglene flyr i juni – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i hele Europa og videre østover gjennom Nord-Asia. I Norge er den funnet over hele landet unntatt de nordlige og østlige delene av Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]