Crust punk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crust punk
Opprinnelse:Anarko punk
Hardcore punk
Ekstrem metal
Sted og tid:Storbritannia, midten på 1980-tallet
Vanlige instrumenter:Vokal
Gitar
Bass
Trommer
Andre instrumenter benyttes av og til
Popularitet:Undergrunnsmusikk

Crust punk eller crustcore er en form for hardcore punk. Det er en ekstremt undergrunns form for musikk, og er en av punkens minst gjenkjennelige former, men fans av stilen finnes over hele verden og er en av de mange ekstreme utviklingene av anarko-punk og hardcore punk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Crust punk utviklet seg fra den britiske anarko-punk bevegelsen tidlig på 1980-tallet. Den ble dannet av band som Amebix og Antisect, henholdsvis med LP-en Arise og singelen Out from the Void. Uttrykket «crust» ble funnet på av Hellbastard på deres 1986 Ripper Crust-demo. I tillegg til å innarbeide en ekstrem metal-influert sound på de eksisterende punk-sjangrene anarko-punk og hardcore, så presenterte crust punk en tekstmessig endring i fokus fra de tidligere fredspunk-bandene. I motsetning til de relativt optimistiske og idealistiske tekstene til band som Crass, hadde crust punk mørke, pessimistiske tekster, som ofte dvelte ved de dystre ettervirkningene av kjernefysisk krig.

Den musikalske malen Amebix skapte var en langsom, grumsete sound, veldig fjernt fra den forrykende hastigheten til vanlig punk. Dette skulle danne grunnlaget for senere stenchcore-band. Det finnes mange musikalske forskjeller mellom stenchcore og crust punk/crustcore-band. Crustcore-band er ofte sterkt påvirket av 1980-tallets skandinavisk hardcore-miljø, hvor de tok den sounden og la på mer forvrengning, skriking og raskere tempo, noen ganger med blastbeats. Band som Doom, Excrement Of War, Electro Hippies og Extreme Noise Terror var blant de første bandene som hadde den tradisjonelle britiske «crust»-sounden. Noen ganger er skillelinjene mellom mer D-beat-sentrerte band og crustcore-band uklare. Crust punk-sjangren hadde en enorm innvirkning på grindcore, og i sin tidlige form var grindcore lite annet enn en raskere, brutalisert variant av crust punk. Det kan hevdes at de mest betydningsfulle crust punk-bandene fra Amerika var New Yorks Nausea og Disrupt fra Massachusetts, som låt mye som det britiske Extreme Noise Terror, og av og til ble kalt «crustgrind», en trend som har vokst de siste årene.[1] 1990-tallet var en interessant tid for crust punk, og det dukket opp flere band som var mer hardcore punk-orientert og mindre metalliske, da spesielt Aus-Rotten. Imidlertid hadde crust punk på 1990-tallet i Minneapolis (hvor den hadde en lang historie med band som blant andre Misery og Destroy) og på Vestkysten resultert i en stor crust-eksplosjon som influerte hundrevis av band og fortsatte den tunge metalliske påvirkningen som er nevnt over. Dystopia og plateselskapet Life is Abuse var avgjørende elementer sammen med de tidlige 90-talls sørcaliforniske bandene Apocolypse, Glycine-Max og Mindrot, for å nevne noen få. Oppe i Oakland startet band som Skaven et sterkt crust-miljø i 1994, sammen med El Dopa og flere (om ikke dusinvis) av band som var påvirket og (hvis de var heldige) ble spilt inn av storebror-bandet Neurosis. Oakland er fortsatt en av crust punk-miljøets festninger. (Denne informasjonen finnes på plateselskapet Life is Abuse’ nettsted). Crust punk er fortsatt sterk i sitt eget miljø på 2000-tallet, og gruppenes tekster dreier seg ofte rundt politikken til George W. Bush. Crust punk har vært ignorert av de store plateselskapene og har ikke hatt noen kommersiell suksess i det brede markedet. Notable crust-band på 2000-tallet er Resistant Culture, Iskra, Against Empire, Behind Enemy Lines, Extinction of Mankind og Tragedy. I de siste år har det vært et betydelig antall ska- og reggae-influerte crust-band, som Toxic Narcotic spinoff’en Mouth Sewn Shut og San Diego's Basura.

Mange elementer av crust punk kunst og billedbruk kan ses i fredspunk-bevegelsen som den utviklet seg fra. Crust punk-kunst er typisk collager eller grove tegninger som henter mye av sitt apokalyptiske billedbruk fra Icons of Filth og mye av sine tekstmessige retninger fra Discharge.

Musikkstil[rediger | rediger kilde]

Crust punk er en avledet form for hardcore punk og anarko punk blandet med ekstrem metal-riffing. Hastigheten til crust punk er ofte ganske høy, men sjelden på nivå med thrashcore eller grindcore. Vokaler er ofte doble (ofte mannlig og kvinnelig), veldig skrikende og/eller dype og gutturale, ropt ut i høy hastighet. De duellerende mannlige og kvinnelige vokalene er hentet fra anarcho punk. Gitararbeidet er vanligvis svært kornete, upolert, basstungt og sterkt metallisk. Gitarsoloer er imidlertid sjelden brukt, og noen band bruker ikke spesielt mye metal i sin sound, som Aus-Rotten. Trommebruken er typisk skandinavisk-influert tromming utført i høy fart, av og til med bruk av blast beats. Tekstene i crust punk er oftest dystre og nihilistiske og sterkt politiske. Crust punk er en av punkens minst gjenkjennbare former på grunn av de metalliske elementene og dens ekstreme vokalstil, og den blir av og til feilaktig sett på som en form for metal.

Klesdrakt[rediger | rediger kilde]

Klesdrakten innen crust punk representerer en svært gjør-det-selv-orientert gren av punkmoten. Den er også svært konfronterende på grunn av den krigsrelaterte og nihilistiske billedbruken. Som for mange andre punk-sjangre omfatter også klesdrakten innen crust punk svært mye bruk av band- og politiske t-skjorter. Et element av crust punkens klesdrakt som er ganske godt kjent er bruken av denimjakker eller -vester dekt av pigger, nagler og bandmerker. Crust punk-merker er vanligvis også politiske. Enkelte crusties, som de kalles, trykker sine egne merker. Et annet felles element ved crust er bruken av tanntråd for å sy sammen stoffer, på grunn av dens varighet. Bukser er vanligvis arbeidsbukser eller stretch jeans dekt med merker. Naglebelter er også vanlige hos crust punks. Smykker varierer mye, fra hamp-armbånd til naglebånd til lenker festet med hengelås eller karabinkroker. Fottøy er vanligvis enten militære boots eller brukte sko. Frisyrer finnes i mange varianter, mohawks i skarpe farger er vanlige, dreadlocks er også vanlige, sammen med varianten dread hawk. Piercinger og tatoveringer i store menger er typiske, og mange er utført av crusties hjemme.

Ideologi[rediger | rediger kilde]

Se også: Anarko-punk.

Crust punk-ideologi (eller kanskje mer presist, bruken av nevnte ideologi) er en mer ekstrem versjon av anarko-punkens ideologi. Crustpunkere prøver å leve ut anarkismen så langt det er mulig, ved å bo i anarkistiske husokkupant-samfunn, og å prøve å unngå å ta del i det kapitalistiske samfunn.

Den fremtredende ideologien i crust punk kan best ses i deres sangtekster. Vanlige temaer er: anarkisme, anti-undertrykkelse, samtidshendelser, finansiell og følelsesmessig depresjon, miljøsaker, vegetarianisme, rasisme, husokkupasjon, feminisme og avskaffelse av sexisme, religiøs kontroll, sensur og kjernefysisk ødeleggelse.

Crust punks er enda mer militant opponert til religion enn anarko-punkerne før dem. Mange crust punkere er ateister, Men noen crust punkere velger en hedensk spiritualitet på grunn av dens forbindelse til naturen, Jorden, og miljøet, spesielt former for innfødt nordamerikansk spiritualisme er blitt mer vanlige innen crust punk-kulturen, og enkelte band har endog tatt opp i sin musikkstil innfødt amerikansk musikk. Et godt eksempel er Los Angeles-bandet Resistant Culture.

New age-bevegelsen har hatt en viss innflytelse på den moderne crust punk-bevegelsen, men dette er blitt møtt med mye forakt av enkelte medlemmer av crust-miljøet. Hippie-motkulturen er også en svært betydelig påvirkning, som kommer gjennom anarko-punk. Hippie-innflytelsen manifesterer seg på mange forskjellige måter, fra gate-aktivismen til kollektiver til forbindelsen til Jorden. Bruken av hippie-kulturelle elementer i crust er ofte en av hovedgrunnene til at mer tradisjonelle punkere misliker crust.

Gjør-det-selv etikk[rediger | rediger kilde]

Crust punk-band har adoptert en gjør-det-selv etikk. På denne måten kan de gå forbi de tradisjonelle innspillings- og distribusjonsveiene, og materiale blir ofte gjort tilgjengelig i bytte mot «en blank tape pluss selv-adressert konvolutt». Anarko punk og crust punk-bevegelsene har også sine egne nettverk av ziner, som sprer nyheter, ideer og kunst fra punkmiljøet. Igjen, dette er i svært stor grad gjør-det-selv-greier, produsert i opplag på noen hundre heller enn tusenvis (i de fleste tilfeller), trykket på kopimaskiner og distribuert fra hånd til hånd ved konserter og samlinger.

Påvirkning utenfra[rediger | rediger kilde]

Crust ble påvirket av en ny bølge på 1990-tallet, hvor noen band ble mer påvirket av tidlig black metal. Iskra for eksempel, er sannsynligvis det mest åpenbare nyere eksempelet på black metal-influert crust punk. Iskra fant opp sitt eget uttrykk «blackened crust» for å beskrive denne nye stilen. Tidligere eksempler kan finnes i Black Kronstadt (spesielt LP-en Free Spirit). Blackened crust blir imidlertid stort sett avvist av fans av black metal, ettersom de hevder at fordi den er politisk så er det ikke black metal.

Mange crust punkere med akustiske gitarer har funnet inspirasjon i «outlaw country» og den venstreorienterte folkemusikken fra 1960- og 70-tallet, så vel som en stor påvirkning spesifikt fra Woody Guthrie så vel som tradisjonell irsk musikk. Denne blandingen av crust og folk blir vanligvis referert til som folk-punk. Dette er mer vanlig blant «tog-hoppere» enn blant crusties som bor i større byer.

Tidlig på 1990-tallet dannet medlemmer av crust/grindcore-bandet Disrupt et band ved navn Grief. Grief's depressive, langsomme blanding av punk rock og doom metal inspirerte den spirende sludge metal-sjangeren, sammen med band som Dystopia og Eyehategod.

En annen fotnote verdt å merke seg er at de tidlige crust punk-bandene fra tidlig 1980-tall influerte thrash metal-band som ble populære på slutten av 1980-tallet. Det skal imidlertid påpekes at deres påvirkning på sjangeren ikke på langt nær var like gjennomtrengende som hardcore punk-bandene som fantes på samme tid.

Crust punk-plateselskaper[rediger | rediger kilde]

 • Profane Existence
 • Deep Six Records
 • Rodent Popscicle Records
 • Tragedy Records
 • Aborted Society Records
 • Threat to Existence Records
 • Prank Records
 • Life is Abuse Records
 • Moshpit Tragedy Records
 • Havoc Records

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. juni 2008. Besøkt 16. juni 2008. 

Se også[rediger | rediger kilde]