Dreadlocks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rasta-mann med dreadlocks, en hårfrisyre der langt hodehår er filtret sammen til tykke, klumpete lokker.
Islandsk bokillustrasjon fra 1600-tallet som viser Samson i kamp med en løve, begge med store, dreadlock-liknende krøller.

Dreadlocks (engelsk for «fryktelige lokker»), dreads eller locks er en hårfrisyre der hodehårene er filtret inn i hverandre, slik at de danner tykke, klumpete lokker som likner på fletter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dreadlocks blir ofte forbundet med Jamaica og reggae der mange musikere er rastafarier med fletter som del av deres religion. Mange forbinder også frisyren med moderne rap, hardrock og heavy metal. De fleste som har dreads, er svarte, men hårmoten blir stadig mer populær også for hvite. Det er lettest å få laget dreadlocks i afrohår fordi det er tykt og krøller seg i små, tykke krøller.

.

Tuperingsteknikken[rediger | rediger kilde]

Tupering er den vanligste måten å lage dreads på. Man tar hovedsakelig en klase med hår og greier det bakover, mot hårroten samtidlig som man tvinner håret mellom fingrene. Hårene blir knyttet inni hverandre og presset sammen. Deretter bruker man en teknikk kalt palmrolling da man tar den ferdig flettede lock-en og ruller den mellom håndflatene. Man gjør dette for å binde løse hår som vil stikke ut etter tuperingen. Dette må man gjøre med alle dreads-ene også lenge etter selve tuperingen som en del av vedlikehold av dreadlock-ene. Tupering er en tidkrevende og tung prosess, som ofte kan ta mange timer. Når dette er blitt gjort på hele håret, er det bare en begynnelse på den ferdige frisyren. Det kan faktisk ta flere år før dreads-ene er blitt til fullgode fletter. Håret trenger tid til å tove, knytte og vokse seg sammen for å skape faste og solide fletter.Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]