Hopp til innhold

Croydon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Croydon

Kart over Croydon
Vist i Stor-London

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionStor-London
Adm. grevskapStor-London
Seremonielt grevskapStor-London
StatusBydel i London og by (town)
Grunnlagt1. april 1965
Adm. senterCroydon / London
PostnummerBR
Retningsnummer01689
Areal86,52 km²
Befolkning336 583 (2002)
Bef.tetthet3 890,23 innb./km²
ONS-kode00AH
Kart
Croydon
51°22′16″N 0°05′56″V

Croydon er en bydel og by i Stor-London. Den administreres som en av Londons bydeler, og er den største av disse etter folketall. Den tilhørte tidligere Surrey, men i 1889 ble den en selvstendig enhet. I 1965 ble den innlemmet i Stor-London, og distriktene Coulsdon og Purley ble innlemmet i byen. Den har siden 2001 hatt en egen byregjering, som kommer i tillegg til Londons myndigheter.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet kommer antagelig fra angelsaksisk croead deanas, «Krokusdalen», og viser til at det en gang ble innhøstet safran i området. Navnet er en parallell til Saffron Walden i Essex.

En annen teori er at det kommer fra gammelfransk croie dune, som betyr «Kalkås», ettersom den ligger i den nordlige enden av de kalkrike høydene North Downs.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Croydon ligger omkring 16 km sør for London sentrum, ved et av stedene hvor elven Wandle har sitt utspring. Rett sør for byen er en åpning i North Downs, som mye av transporten mellom London og sørkysten går gjennom. Den gamle veien mellom London og Brighton, A23, gikk gjennom byen tidligere, og er nå lagt på vestsiden for å spare sentrum for trafikk.

Steder i Croydon[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]