Sanderstead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sanderstead
Sanderstead
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Croydon
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Ytre London
Postkode:CR2

Sanderstead (/'sɑ:ndəˌstɛd/) er en landsby i Croydon i London. Det var tidligere et verdslig sogn i Surrey, men har siden 1965 tilhørt Stor-London. Tradisjonelt har området vært dominert av landbruk, men det er nå et forstadsområde.

Stedet ligger på høy mark i utkanten av det urbane området. Sognekirken All Saints er fra det 13. århundre, men har blitt endret en rekke ganger. Det har vært bosetning der minst siden romersk tid. Arkeologiske levninger etter en romano-britisk gård ble funnet under byggearbeidet på en av de to skolene, Atwood. Disse ble ytterligere gravet ut i 1980-årene da skolen ble bygget ut, og man fant spor etter flere hytter, gruer, smykker og keramikk. Noe av keramikken var importert fra Nord-Afrika.


Sanderstead skiller seg ut i mengden av britiske landsbyer ved at den ikke har noen pub; Warlingham som ligger like i nærheten har seks puber. Årsaken til dette er at både Atwood-slekten, som eide den ene herregården, og sognepresten var motstandere av alkoholholdig drikke. Et brev fra sognepresten til de to sognene Sanderstead og Warlingham hvor han kalte de som drakk «syndere» er bevart i British Library.

Den ene herregården ble gjort om til et hotell på begynnelsen av det 20. århundre. Rett før andre verdenskrig tok RAF over. I 1938 ble bygningen skadet av brann, og i 1950-årene ble den revet. Bare en liten del er bevart; det står nå en lavblokk på stedet.

Sanderstead stasjon betjener tog til East Croydon, London, East Grinstead og Uckfield.