Sanderstead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sanderstead
Sanderstead
All Saints' Church i flombelydning
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Croydon
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Ytre London
Postkode:CR2

Sanderstead er en landsby i distriktet Croydon i London, beliggende på en høyde i utkanten av et tettbygd strøk av Stor-London. Det var tidligere et verdslig sogn i Surrey, men har siden 1965 tilhørt Stor-London.[1] Tradisjonelt har området vært dominert av landbruk, men det er nå et forstadsområde for pendlere til sentrale London og Croydon. Sognekirken All Saints' Church, et kulturmonument listet i klasse I,[2] er datert fra 1200-tallet, men ble betydelig endret i senere perioder. Sanderstead er opprinnelsen til slektsnavnet Sanders.[3]

Stedet ligger på høy mark i utkanten av det urbane området. Det har vært bosetning der minst siden romersk tid. Arkeologiske levninger etter en romano-britisk gård ble funnet under byggearbeidet på en av de to skolene, Atwood. Disse ble ytterligere gravet ut i 1980-årene da skolen ble bygget ut, og man fant spor etter flere hytter, gruer, smykker og keramikk. Noe av keramikken var importert fra Nord-Afrika.

Sanderstead skiller seg ut i mengden av britiske landsbyer ved at den ikke har noen pub; Warlingham som ligger like i nærheten har seks puber. Årsaken til dette er at både Atwood-slekten, som eide den ene herregården, og sognepresten var motstandere av alkoholholdig drikke. Et brev fra sognepresten til de to sognene Sanderstead og Warlingham hvor han kalte de som drakk «syndere» er bevart i British Library.

Den ene herregården ble gjort om til et hotell på begynnelsen av tallet. Rett før andre verdenskrig tok RAF over. I 1938 ble bygningen skadet av brann, og på 1950-tallet ble den revet. Bare en liten del er bevart; det står nå en lavblokk på stedet.

Sanderstead stasjon betjener tog til East Croydon, London, East Grinstead og Uckfield.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sanderstead», Vision of Britain. Arkivert fra originalen den 12. april 2012 av Wayback Machine.
  2. ^ Church of All Saints, British Listed Buildings
  3. ^ Sanders, Ralph (2007): Generations, a Thousand Year Family History, ISBN 1425795722

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Maun, Ian (2009): From Commons to Lord's, Volume One: 1700 to 1750. Roger Heavens. ISBN 9781900592529.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]