Kaki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For å lese om jordfargen og tekstilen med samme navn, se khaki
Kakifrukt

Kaki, kakifrukt eller kakiplomme (kaki [柿] eller shizi [柿子] på kinesisk) er gule eller røde bær som kan minne om tomater. De er også kjent under navnene persimon og den særlige typen sharon.

Kakitreet (Diospyros kaki) kommer fra Kina og hører til ibenholtfamilien. Kaki er en av de eldste artene av dyrkede frukttrær; i Kina har arten vært dyrket i mer enn 2000 år. Planten formerer seg ved partenogenese. Treet kan bli opp til 10 meter høyt og minner i form om epletrær. Kineserne har tradisjonelt prist treet for fire «dyder»: Det lever lenge, det gir god skygge, det benyttes av fugler til redeplasser, og det er ikke lett henfallen til skadelige parasitter. Bærene har også tradisjonelt blitt tilskrevet mange gunstige helsevirkninger, blant annet for hjerte og blodomløp.

Fruktene har også vært mye dyrket i Korea og Japan; sammen med Kina står landene for 90 prosent av verdens produksjon. Særlig i Japan har man fremdyrket en rekke varianter av frukten. Trevirket benyttes dessuten i møbelproduksjon i de samme landene.

Planten ble på 1800-tallet også introdusert i California, middelhavslandene og i høytliggende tropiske områder, som i Brasil.

Kakiplommer inneholder opptil 20 % sukker, mye A-vitamin, noe kalium og C-vitamin.

Kakifrukt blir ofte høstet umoden, og inneholder da mye garvesyre som gir en besk smak og er astringerende. Den kan modnes i romtemperatur, og går da fra å være gule og sure til å bli røde og søte. Fruktkjøttet er saftig og kan minne om gelé. Kakifrukt holder seg ikke så lenge, og blir ofte tørket.

Sharon-typen inneholder ikke garvesyre, og kan dermed spises uten ettermodning. Denne frukten ble utviklet i Israel og har navn etter Sharon i Israel. Den dyrkes også i Albania, Makedonia, Italia, Spania, Portugal, Brasil, Sør-Afrika og New Zealand.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]