Coloradobille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Coloradobille
Coloradobille
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leptinotarsa decemlineata
(Say, 1824)
Norsk(e) navn: Coloradobille
Hører til: bladbiller,
bladbiller,
biller
Habitat: potet, søtvier
Utbredelse: Nord-Amerika, Europa, ??
ikke i Norge
Larver.

Coloradobille (Leptinotarsa decemlineata) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er et fryktet skadedyrpoteter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Coloradobille er mellom 9 og 11 mm lang, med karakteristisk striper i gult og svart på dekkvingene. Hode og halsskjold (pronotum) er orange med flere svarte små flekker. Scutellumet er svart på farge. Kroppen er oval som bladbillene ofte er. Beina er flekket i både gulbrunt og svart.

Larven er rødoransje med svarte flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten.

Coloradobille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Coloradobille er regnet som et alvorlig skadedyr på poteter. Den stammer opprinnelig fra Nord-Amerika og levde der på ville søtvier-arter. Etter at den ble innført til Europa, spredte den seg raskt og ble et fryktet skadedyr i potetavlinger.

Coloradobille, som skulptur i Hédervár, Ungarn

Den har aldri klart å etablere seg i Norge, men det dukker opp enkeltindivider fra tid til annen. Den kan gjøre meget stor skade på poteter lenger sør i Europa. Skulle klimaet bli varmere, er det fare for at den kan bli et alvorlig skadedyr også i Norge, på øst- og sørlandet og i Rogaland. Den som finner coloradobille i Norge har plikt til å melde fra om dette til Mattilsynet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]